Hercules óriás hidroplán és szomszédai a múzeumban

Az egykori Vadnyugaton, Oregon államban McMinewille városában található az Evergreen Aviation Múzeum. Hirességépt annak köszönheti, hogy a kilencvenes évek elején megszerezte Kaliforniából és majd egy évtized alatt restaurálta Howard Hudges óriás hidroplánját, a H4 Herculest. 2002-ben csarnokot is építettek neki.

A Hughes H4 Hercules eredetileg egy katonai szállítógép volt, amely nem készült el a második világháború végéig. Fából épült a törzse és a szárnya, csak egyszer repült alacsonyan két kilométert, mégis nemzeti ikon lett. Bővebben bemutattam ebben a videómban.

Két második világháborús német gép is megbújik a Hercules hidroplán egyik oldalán. Az első sugárhajtású vadászgép, a Messzerschmitt Me-262 mellett a Magyarországon is gyártott Messerscmitt Me-109 vadász áll. Utóbbit Magó Károly hadtörténész mutatta be az egyik videómban.

A múzeumban látható a híres amerikai kémrepülőgép, a Lockheed SR71 Blackbird, a fekete madár. A hatvanas években vetették be, háromszoros hangsebességgel repült több mint 20 kilométer magasan. Űrruhában vezették a pilóták. Mig elődjében, az U2 ben repült egy nő is, ide már csak férfiakat engedtek.

Egy másik ikonikus repülőgép is látható a szomszédságban, a Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II. Ez egy repülő gépágyú a szovjet tankok ellen, amit Varacskos disznónak is becéztek. Korábban bemutattuk ezt a különleges gépet az oldalunkon.

A múzeumot többnyire a katonai gépek uralják, köztük sok helikopter is látható.

Videóink
a repüléstörténet és múzeumok a világban témában

A látogatók a csarnokokon kívül is gépekkel találkozhatnak. Balról a hó alatt a haditengerészeti légierő bemutató kötelékének egy sugárhajtású Kék Angyala. A kötelék kísérő gépe egy Lockheed C-130, amit szeretettel kövér Albertnek becéznek. Ő külön műrepül, vagy rakétával emelkedik fel gyorsan, itt a videó részletünk róla.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »