Holdember földi repülései

50 éve lépett az első ember a Holdra, akit Neil Armstrongnak hívtak, megilleti őt a Holdember elnevezés is. Az évforduló kapcsán rengeteget lehetett olvasni, mit tett a Holdon. Engem inkább az érdekelt, hogy miért pont őt választották a NASA-ban, amit korábbi berepülő pilóta életében és űrhajós gyakornokként és űrhajósként alapozott meg. Néhány földi repüléséről állítottam össze képtárunkat.

Hirdetés

Holdember
Neil Armstrong hat éves korában repült először az akkori leghíresebb utasszállító repülőgépen, a Ford Trimotoron. Annyira megigézte az első élmény a repülésben, és ez nem a szokásos duma, hogy gyerekként minden könyvet elolvasott. A háború után pedig 16 évesen már volt pilóta engedélye, majd repülőmérnök főiskolára járt és belépett a haditengerészetbe pilótának.

Holdember
Az ötvenes évek elején már sugárhajtású vadászpilóta volt, méghozzá az első ilyen típusú, a képen látható Grumman F9F Phanter repülőgépen. A koreai háborúban 78 bevetést élt túl a Mig-ek ellen, leszerelése után pedig a NASA elődjéhez került berepülő pilótának. Ász volt már akkor is.

Holdember
Többek között csak egy kisebb balesete volt a később repülő koporsónak becézett Lockheed F-104 Starfighter repülőgéppel. A sürgősségi leszállást tesztelte egy kiszáradt sóstó mederben, amikor jobban odacsapta a futót. Elment a rádió, eresztett a hidraulikus folyadék. Visszarepült az Edwards légibázisra, ahol kormányzással jelezte a leszállási szándékát, majd kiesett a vonóhorog, amit végig húzott a betonon.

Holdember
Rakéta ember volt a North American X-15 gépen. Egy közel 10 méteres rakéta elejében ült, mint pilóta, amit a képen látható B-52 bombázó vitt fel jóval 10 kilométer fölé. Ott leoldott, aztán felgyorsulva a végén majdnem 6 Mach-hal több mint 60 kilométer magasra repült. Lefelé megpattant az atmoszférában, mint egy kő, és 50 kilométerre eltávolodott a reptértől. Nem volt már üzemanyaga és ezzel a szinte szárny nélküli rakétával mégis bevitorlázott a reptérre. A címképen is egy X-15 előtt áll. Én nem csodálkozom azon, hogy beválasztották a második űrhajós csoportba 1963-tól.

Iratkozzon fel a 326 videót tartalmazó Repülni JÓ Youtube Csatornánkra

Holdember
Ott mindenféle masinákkal repült. Balról a vitorlázást gyakorolja egy Rogallo szárnnyal, ebből lett aztán a hetvenes években a gyalogos meg motoros sárkányrepülés. Az volt a NASA elképzelése, hogy az űrhajó majd egy ilyen hatalmas szárnnyal levitorlázik a reptérre. De aztán maradtak az ejtőernyő és a tengeri leszállás mellett. Középen Armstrong egy holdkomp szerű járgány előtt, ezzel gyakorolt a földön. Közben a Gemini 8 űrhajóval gyakorlatot szerzett a Föld körüli repülésben. Jobbról pedig Boeing X-20 Dyna Soar Orbiter Space Flight Simulator, lényegében a gyerek űrsikló, ami annyira titkos volt a hatvanas években, hogy nem is tudjuk, repült-e vele.

Holdember
1969 nyarán az Apolló 11 küldetésben ő volt az első ember, aki azt a kis lépést megtette a Hold felületén. Sztárként tért vissza, állandó ünneplés járt neki, a kép első részén hullanak a szalagok New Yorkban. Két első nő is őt ünnepli. Janet, Armstrong felesége büszkén és boldogan mutatja a férje képét a Holdra szállás után, a kocsiban a kisebbik Armstrong. A kép jobb szélén pedig már a Holdember Csillagvárosban fogadja a gratulációkat, no meg a kitüntetést Tyereskovától, az első űrhajósnőtől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »