X-37B az amerikai légierő robot űrrepülőgépe, vajon mi a küldetése?

Vasárnap landolt az X-37B, méghozzá azon az emblematikus helyen, a Kennedy Űrközpont pályáján, ahol az amerikai űrrepülőgépek szálltak le egykoron.

Hirdetés

A Boeing gyártotta robot űrrepülőgép a negyede a korábbi nagyoknak, akkora, mint a Cessna Caravan. Ez volt a negyedik űrbe fellőtt példány, ami rekordot döntött a maga 718 napig tartó titkos műveletével. Több tipp jelent meg a világsajtóban arról, mi volt a küldetése az űrben.

Űrfegyver – ami nemcsak katonai, hanem kereskedelmi űrcélpontot is megsemmisíthet. Vagy egy védekező űrvadász, aminek célja például a különböző műhold rendszerek, például a GPS vagy a mostanság divatos repülőgép fedélzeti internetet kiszolgáló kommunikációs holdak védelme.

X-37B

Felderítő robot űrrepülőgép – talán a mobil jellege miatt oda mehet, ahol fülelni vagy leselkedni kell. A felderítő tevékenységet inkább az űrben végi, bár elektronikus szeme-füle irányulhat a Föld felé is, noha arra ott vannak a korábbi kémműholdak.

Kutatási projekt – űreszközöket állíthat pályára, csomagot szállíthat, robot rendszereket fejleszthetnek vele az űrben.

X-37B

Mint a jövő eszköze, nem csoda, hogy titkos, bár földi nagy testvére, az X-47B haditengerészeti óriás drónból kiindulva nagy tudású lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »