Virágcsokor a repülésben dolgozó nőknek

A Nemzetközi Nőnapon néhány talán kevésbé ismert képpel köszöntjük a repülésben dolgozó lányokat és asszonyokat. A képek alatt minimális a szöveg, a többi a linkeken.

Hirdetés


1986. december 14-én Jeana Yeager és Dick Rutan felszálltak az Edwardsi Légierő Bázisáról, hogy megállás és tankolás körbe repüljék a világot. A Voyager világ körüli repülése kilenc nap, három perc és negyvennégy másodpercig tartott, a pilótafülke nagyjából akkora volt, mint egy telefonfülke. Jeana részt vett a repülőgép építésében, és a Voyagert hosszú órákon át vezette. A őilóták számára további nagy kihívás volt, hogy a repülés nagyobb része tengerek felett történt. Jeana itt kiválósan kezelte a navigációt és a kapcsolattartást a földi segítőkkel. Az új világcsúcshoz talán az is hozzásegítette őket, hogy akkor pont egy párt alkottak. A Voyagert Dick testvére, Burt Rutan tervezte.


Heidemarie Stefanyshyn-Piper tengerész kapitányból átképzett amerikai űrhajósnő arról lett híres, hogy 2008-ban egy űrséta során elvesztette a szerszámos táskáját. Bővebben a Hölgypilóták blogon.


Ki ne ismerné a Concorde-t, a világ egyik hangsebesség felett repülő utasszállítóját. Angol-francia közös gyártásban épültek a lehajtható orrú repülőgépek. Kevesen tudják, hogy a több mint húsz éves üzemelés során összesen kettő, azaz kettő pilótanő vezethette a repülőgépet. Az egyik egy francia, Béatrice Vialle még a berepüléstől, a másik pedig egy angol, a képen látható Barbara Harmer kapitány. Ő fodrászlányból lett az utolsó időkben emiatt híres. Mikor Seattle-ben jártunk a Repülés Múzeumában, itt a videónk róla, az ő képe is kinn volt a Concorde mellett.

Légikisasszonyok a Repülni JÓ Youtube Csatornáján


A Kazahsztánban született gyógyszerész végzettségű Szvetlana Kapanyina 19 éves kora óta repül. Érmei számát tekintve a legeredményesebb motoros műrepülő pilótanő a világon. 7 arany, 22 ezüst és 12 bronz sorakozik a vitrinjében, de a férfiak között is szerzett aranyat csapatversenyben. Mi Kazanyban találkoztunk vele, néhány szót is válthattunk és felvettük a bemutató repülését is.


Geraldyn becenevén Jerrie Cobb lehetett volna a világon az első női űrhajós, ha egy szenátusi meghallgatás ettől 1963-ban ezt jóváhagyja. Vadászpilótanő volt, de hiába vett részt jobb eredménnyel, mint a később űrhajós férfi társai egy a NASA által szervezett kiképzési programban, mégsem válogatták ki. Igy a szovjeteké lett az eslsőség és a dicsőség, hiszen pár hónappal később repült a világűrbe az orosz textilgyári munkásnőből gyorstalpalón kiképzett Valentyina Tyereskova.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »