Wizz Air 10 éve repül Debrecenből

A cívis várost a Wizz Air légitársaság tette fel Európa menetrend szerinti járatok légi térképére. 10 évvel ezelőtt szállt le London-Lutonból a reptéren az első Wizz Air járat, nemsokára létrejött a bázis egy majd kettő Airbus repülőgéppel. A légitársaság a 10 év alatt több mint kétmillió utast szállított a városba, a városból, ami a Debreceni Nemzetközi Repülőtér forgalmának több mint nyolcvan százalékát jelentette ebben az időszakban. Nagyképes összeállításunkban az első tíz év néhány eseményére emlékezünk.

Hirdetés


2012-ben London-Lutonból érkezett az első Wizz Air járat Debrecenbe. A szokásos vízkapus fogadást kiegészítette egy emléklap az első járat parancsnokának. Az évek során a város akkori polgármestere, Kósa Lajos – alsó képen – többször beszélt sajtótájékoztatókon a Wizz Air debreceni szerepéről. Az ipari beruházások, az egyetemfejlesztés, a beutazó turizmus számára a légitársaság emelő erőt adott. Legjobban az tetszett, hogy az egészségügyben érdekelt vállalkozók a város segítségével létrehoztak Londonban egy rendelőt. Itt felmérték a gyógykezelési igényt, majd a paciens kapott egy csomagot, benne repjegy, szállás, kezelések, közben egy kis pihenés. A csomag olcsóbb volt, mint ha a paciens Londonban kezeltette volna magát.


A járat nemsokára bearanyozódott. Debrecenhez kötődő úszónő, Hrisztov Éva a londoni olimpián aranyérmet nyert, amit Wizz Air járaton hozott haza. Mi meg megírtuk mindezt az akkor nemrég indított új blogunkon.


A légitársaság útvonal fejlesztési politikájában ha egy új célállomás beválik, akkor ott bázist hoznak létre. Debrecennek ehhez mindössze három év kellett. A bázis nyitás a régi útvonalak mellé újakat hozott, ahogy a képen látni lehet. A repülőgép működtetésének része a bázis személyzet, pilóták és légiutaskísérők. A debreceni „sztyuvi kapitánnyal” – a torta előtt fehérben – az ünnepségen riportot is készítettünk.


A COVID vírus időszakig folyamatos volt a bázis fejlődése. Az új útvonalak első járatait pedig a hagyományoknak megfelelően megünnepelték, Itt a Debrecen Tel Avív közötti járatnyitó ünnepsége látható.


Hat év alatt a forgalom megalapozta a második bázisgép telepítését Debrecenbe. A két debreceni repülőgép fogadásáról készítettünk akkor egy zenés képeslapot.


A légitársaság a névadó szponzora a debreceni reptér futásnak is. Nemrég szeptemberben már az ötödik alkalommal rendezték meg ezt egy kis légi parádéval körítve. A rendezvény háziasszonyai a Wizz Air nagykövetek. A felső képen Terebessy Fanny mutatja a nyerhető érmeket. Aki kíváncsii a légikisasszonyok munkájára, nézze meg a vele készített videó interjúnkat.

33 videónk a Wizz Air légitársaságról


A héten tartották a 10 éves ünnepséget, ahol Váradi József a Wizz Air légitársaság vezérigazgatója – első képen – többek között a következőket mondta:

Debrecen az elmúlt évtizedben kiemelkedő fejlődésen ment keresztül, és büszkék vagyunk, hogy ez a fellendülés és gazdasági élénkülés részben a Wizz Air-nek is köszönhető. Célunk, hogy a továbbiakban is részesei legyünk Debrecen és a Debreceni Nemzetközi Repülőtér sikereinek….
A Wizz Air üzleti modellje a kihívásokkal teli gazdasági környezetben is stabil és fejlődőképes tud maradni. Büszkén mondhatom, hogy jelenleg légitársaságunknak van a világon a legnagyobb repülőgéprendelési állománya, amely hatalmas versenyelőnyt jelent, hiszen ennek köszönhetően folyamatosan a legmodernebb technológia és a piacon innovatívnak számító megoldások állnak rendelkezésünkre. Gyakorlatilag a Wizz Air ma a legversenyképesebb légitársaság az iparágban.

A Debreceni Nemzetközi Repülőtéren működő Wizz Air bázis a COVID rombolása után lassan visszaerősödik. Jelenleg egy géppel üzemel, amely a nyári szezonban 9, a téli szezonban 5 járatot jelent. Az együttműködésnek köszönhetően a régióból elérhetővé vált többek közt Brüsszel, Burgasz, Eindhoven, Korfu, Lárnaka, London-Luton, Palma de Mallorca, Párizs és Tel-Aviv, is. Az elmúlt tíz év során 1 102 992 induló és 1 069 644 érkező utas fordult meg a nemzetközi repülőtéren a Wizz Air-nek köszönhetően.


A fényképeket ketten válogattuk, végére két kép rólunk. Sülecz Aranka Petra bázismenedzserrel beszélget, Dr. Varga Sándor meg a kép jobb szélén mobillal fotóz.

Források: Repülni JÓ, Wizz Air, MTI, Debreceni Nemzetközi Repülőtér

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »