Crew Dragon két űrhajóssal visszatért a Földre

A hét végén visszatért a Földre a két amerikai űrhajós, akiket a SpaceX Crew Dragon űrhajója szállított a Nemzetközi Űrállomásra. Két hónapot dolgoztak a világűrben, de nem ez volt a küldetésük legnagyobb szenzációja.

Hirdetés


A képen az utolsó leszállási fázist látjuk, amikor már a négy ejtőernyő szép lassan leteszi a Crew Dragon magánűrhajót a tengerre. A 400 km magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásról való kitolatástól a mexikói öböl vizéig nem tartott a művelet többet mint egy óra. Ebben is a fékezés játszotta a főszerepet, hiszen majdnem 30 000 km/h sebességről kell a légkörbe visszavezetni az űrkabint, közben leválik a kabinról és elég az űrhajó törzse. A légkörbe érve a kabin közel 2000 Celsius fokra melegszik fel, amit a hővédő pajzs kiválóan kezel, bár az űrhajósok is tűzálló ruhában utaznak.


Egyszerűen elképesztő a találati pontosság. Az űrhajót 400 kilométer magasról nem leejtik, hanem Föld körüli pályán kering le, megfelelő szögben kell érkeznie a légkörbe. A mai világban ne csodálkozzon senki, hogy a világ első magánűrhajóját civil közönség várta, szerencsére a rajongóknak több eszük volt, minthogy megtapogatták volna a kabint kívülről. A háttérben már közeledik a SpaceX GO Navigator kiemelő hajója….


…ami begyűjti a Crew Dragon kabint. Közben a két űrhajós békésen várakozik benne, hiszen van mit kipihenniük a lassulás okozta terhekből meg a légkörben már visszatérő remélem jól írom, súlyukból. A hajón letisztították a kijáratot, majd kivették az űrhajósokat, megtörténtek az első orvosi vizsgálatok és jött értük a helikopter.


A támaszponton kis segítséggel a veterán űrhajósok már járni is tudnak. Balról Douglas Hurley, jobbról Robert Behnken, mind a kettőnek ez volt a harmadik űrutazása. Sőt feleségeik is űrhajósnők, bővebben irtunk róluk a Hölgypilóták blogunkon.


Amúgy Robert előkészítette az utat a feleségének, akit a NASA beválogatott a jövő tavasszal induló első, már nem kísérleti programba. A képen Robert Behnken felesége Megan McArthur, aki szorgalmasan gyakorol a Crew Dragon szimulátorában, ő lesz tavasszal a pilóta. Már négyen repülnek majd a Nemzetközi Űrállomásra, a parancsnok Shane Kimbrough lesz, az amerikai légierő egykori ezredese, korábban harci helikopter pilóta. Az űrsiklóval már ő is járt az űrben. A japánok is beszállnak, Akihiko Hoshide mérnök személyében olyan űrhajóst küldenek, aki korábban az amerikaiakkal és az oroszokkal is repült a Nemzetközi Űrállomásra. Negyedik Thomas Pesquet lesz, aki már több mint fél évet dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson. Úgy tűnik, jobb ha tapasztalt űrhajósok járatják be a magánűrhajót.


Az amerikaiak az űrrepülőgépek kiöregedése miatt 9 éve nem tudtak saját járművel űrhajóst fellőni. Eddig az oroszoktól bérelték az amerikai űrhajósok szállítását a Nemzetközi Űrállomásra. Nem véletlen, hogy a jeles esemény előtti sajtóértekezletet maga az elnök, Donald Trump tartotta alelnökével, ahol feleségeik is jelen voltak. A firstlady mellett Jim Binderstein NASA főnök, aki a megrendelő volt az állam nevében ebben az üzletben. Mellette Elon Musk, a SpaceX vezetője, aki 18 év alatt megvalósította az emberes űrutazást magántőkéből a világon először.

Minden, ami űr nálunk


Musk végigvitte a nagy ötletet, hogy az űrutazás akkor lesz majd relatíve olcsó, ha eszközöket sokszor felhasználják.

Forrás: SpaceX és NASA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »