Űrturisták önvezető űrhajóval a világűrben

Elon Musk SpaceX cége újabb szintet lépett.

Először teherszállító volt a Nemzetközi Űrállomásra, majd profi űrhajósokat szállított ugyanoda. Aztán most jöttek az űrturisták, de nem akárhogy.

Musk a SpaceX céget a fizetési megoldásokat kidolgozó Pay Pal eladásból indította lassan húsz éve. Most ugyanebből a körből talált egy milliárdost, aki szintén fizetési megoldásokból lett azzá, aki. Jared Isaacman emellett kiváló pilóta, kereskedelmi és katonai repülőgépek repülésére jogosult, és számos világrekordot birtokol. Köztük többször leggyorsabban körbejetezte a földet, műrepülőcsapatban bemutatókat repül. A világ legnagyobb magán légiereje társalapítójaként pedig katonai pilótákat képeznek a légierőnek.

Elon és Jared Inspiration 4 néven szépen összerakta a projektet. Jared lett a parancsnok, aki meghívott még három embert az űrutazásra. Jared nemcsak fizette az utazást, hanem jótékonysági elemet is szervezett bele. Első vendége egy olyan lány volt, akit gyerekként csontrákból gyógyított meg egy kórház. Hayley Arceneaux – jobbról integet – jelenleg orvos asszisztensként abban a kórházban dolgozik, amely megmentette az életét. Gyűjtést rendeztek az űrutazással ennek a kórháznak, ami jelenleg 60 millió dollárnál tart. Jared még 100 milliót tesz hozzá adományként.

A SpaceX Dragon űrhajóján még két űrturista utazott. Dr. Sian Proctor földtudományi professzornő és analóg űrhajós. Proctor professzor négy hónapos NASA Mars misszióban vett részt a földön, ahol a hosszútávú űrutazás terhelését tesztelték. Szakácskönyvet is irt a Mars ételekről. Neki ez a 3 napos űrrepülés meg se kottyant, a képen bal oldalt látható.

Negyedik űrturista Chris Sembroski, Irakban is szolgált rakéta technikus. Jelenleg civilként a repülőgépiparban dolgozik.

Musk erre a küldetésre kicsit átalakította a Crew Dragon űrhajót. Kilátó ablakot szerelt a tetejére, hogy az űrturisták jobban figyelhessék a Földet és az univerzumot. A hét személyes űrhajóban négyen repültek, az 575 kilométer magas pályára állás után levették a fehér űrruhát és szabadidő ruhában úszkáltak a súlytalanságban. Az étkezésük is változatos volt, különféle húsok, zöldségek, hideg pizza, vagy borsmentás csokikocka és sok más finomság volt az étlapon, amit közreadtak.

Majdnem három napot repültek az űrben, ejtőernyővel ereszkedtek le a tengerre, ahol egy hajó begyűjtötte őket. A Crew Dragon önvezető volt, bár Jared biztos kapott kiképzést a vezetésre, ha úgy adódott volna.

Musk feladta a leckét a másik két űrmilliárdosnak, Sir Richard Bransonnak és Jeff Bezosnak. Nem inci-finci pár perces űrugrást kínál a közönségnek, hanem olyanabbat, mint amit Gagarin vagy John Glenn repült annak idején.

Aki kíváncsi a részletekre, az űrutazás honlapján tájékozódhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »