Három különböző űrhajóval repült a Nemzetközi Űrállomásra

A japán Szoicsi Nogucsi űrmérnök és filozófiai doktor nem akármilyen rekorddal büszkélkedhet. A cikk írásakor harmadszor repült a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), méghozzá az új kereskedelmi űrhajóval, a Crew Dragon-1-gyel. Több mint 40 kép középen a Képtárban az űrutazásokról.

Megérkeztek, utoljára Nogucsi mérnök úszik be kis ajándékkal.

A Columbia katasztrófája után Nogucsi rajta volt az első újabb űrrepülőgépen. 2005 nyarán szinte csak úgy beugrott az ISS-re a Discovery űrrepülőgéppel, mert a küldetés fő célja inkább az űrrepülőgép rendszereinek ellenőrzése volt. Ennek ellenére a japán űrhajós három külső űrmunkával csempét és panelt cserélt, több mint 20 órát dolgozott akkor még köldökzsinóron a világűrben. Az űrrepülőgéppel úgy szállt le, mint ahogy mi szoktunk egy sima repülőgéppel.

2009 decemberében már orosz Szojuz űrhajóval érkezett. Fedélzeti mérnökként több mint öt hónapot dolgozott az űrállomáson. Orosz szokások szerint a sztyeppén landoltak ejtőernyővel.


A három űrutazás legérdekesebb képei
Nagyítva lapozható

A két állami űrhajó után most a világ első rendes küldetésen levő kereskedelmi űrhajón érkezett meg az állomásra, hat hónapra tervezik az ottlétet. A leszállás módja is új lesz számára, hiszen a tengeren fognak landolni ejtőernyővel.

Nogucsi többféle feladatot végez majd ez alatt a hat hónap alatt. 20 éves az ISS, a másik mérnök Shanon Walker, aki tervezte az űrállomás számítógépes rendszerét. Egyik feladatuk a karbantartás lesz, benne több külső űrmunkával.

Két űrhajósnő dolgozik mától a keringő űrlaboratóriumban

Élelmezési kísérletek középpontjában a hatékonyság és a önellátás kérdése, készülnek a hosszabb távú űrutazásokra. Retket termesztenek űrpostán érkezett magokból, keresik a magukkal vitt élelmiszerek jobb hasznosulását. Nogucsi főzni is fog, az első küldetésén ő volt a szusi szakács. Vizsgálják az űrben található különböző mikro anyagok befogását a növénytermesztésbe. Talán ez lesz majd az űrtermőföld.

Még két kísérlet lehet érdekes. Emberi őssejteket tartalmazó modulokkal nézik meg a súlytalanság hatását az emberi szervekre, különösen a szívre. Másrészt tesztelik a nemrég tervezett vízhűtéses külső űrmunkaruhát. Külső munka során – ugye mennyire nevetséges az űrséta elnevezés egy több órás melóra – hatalmas a hőmérséklet különbség. A munkakézség fenntartása miatt fontos az űrhajós jó belső közérzete, ezt biztosítja az új rendszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »