Dubaj légiparádé 2019, néhány érdekesség

Ma ér véget a Közel-Kelet legnagyobb légi parádéja és vására, pár újdonságot gyűjtöttem, nagyobbrészt az ismert repülőgép típusok mentén zajlik a rendezvény.

Hirdetés

Dubaj légiparádé
Mégiscsak lenyelte a Boeing a brazil Embraer polgári kereskedelmi gépei után a katonai zászlóshajót. Lehet, hogy ennek az volt az oka, hogy a korábban csak tankerként forgalmazott KC-390 csak a hazai vizeken, beleértve Portugáliát is fogyott. Másrészt a Boeingnek jól jött a Lockheed C-130 elleni versenyben, közös vállalatot alapítottak rá az Embraerrel, amit Dubajban jelentettek be. A képen is láthatóan katonai szállítógép, tűzoltó repülőgép, katasztrófa elhárító lett belőle. A jővőben Boeing Embraer C-390 Millenniumnak hívják majd ezt a változatot, a KC-390 tanker megmarad, csak legyen rá vevő.

Dubaj légiparádé
Maradjunk ezen a vonalon, lesz még több versenytárs is. A japán Kawasaki C-2 új modellje szép bemutatót repült és az oroszok is hoztak egy modernizált öreg fiút, az Iljusin IL-76 változatát, őt alul láthatjuk.
Dubaj légiparádé

Dubaj légiparádé
A leánykori nevén Bombardier CS300 az Airbus portfóliójában újult meg. Jól bírja az afrikai forróságot és már ekkora gépnél is általános az a korábban csak katonai gépeken használt átlátszó képernyő, ahova leginkább leszállás közben vetítik az adatokat.

Dubaj légiparádé
A Bombardier felhagyott az utasszállító repülőgép gyártással, ezért visszaalakult az egykori DeHavilland Canada repülőgépgyár. Az első gépe, egy DHC-8-400 jelen volt Dubajban. A képen látható egy ősszel alakult kenyai fapados lesz a berepülő légitársasága.

Dubaj légiparádé
A Red Bull Air Race az idén fél szezonnal búcsúzott, jön helyette az Airbus Air Race E, az elektromos hajtású gépek világversenye. Itt nem kapukat fognak egyesével kerülgetni, hanem egy öt kilométeres pályán körözve 8 darab tiszta elektromos hajtású repülőgép 10 méter magasan méri össze gyorsasági erejét. Az egyik csapat ezzel a géppel szeretné elérni a világbajnoki címet, már promotálták a 2020-ban kezdődő új versenyt Dubajban is. Mikor Dubajban jártam, hasonló versenyen videóztam le Veres Zoltánt, aki akkor vadi új gépével tönkre verte a mezőnyt a körversenyen.

Dubaj légiparádé
A közönséggel búcsúzunk. A címképen balról az airshow jelképe, jobbról meg a szokásos bemutató az Emirates A380 köteléket repül az Al Fursan helyi katonai műrepülőkkel. Az Emirates – nemrég egy magyar légikisasszonyával készíthettünk videó interjút – szokás szerint alaposan bevásárolt mind a két óriás cégtől. Az Airbusnál A350-re cserélte a korábbi A380 rendeléseit, míg a Boeingtől is rendelt ezzel kompatibilis Boeing B787 Dreamliner típusból jó néhány darabot.

Forrás: Az airshow és a cégek oldalai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »