Esőcsinálás, felhőetetés Dubajban

A múlt héten hatalmas viharok és árvíz árasztotta el Dubajt, több mint egy évnyi eső esett egy nap leforgása alatt. A nemzetközi repülőtér is használhatatlanná vált egy időre. Összeállítottam róla egy rövid videót is.

Az esemény előtérbe hozta a cloud seeding alkalmazását a térségben. A cloud seeding rossz magyarsággal felhővetés, kicsit jobb hangzással esőcsinálás, de legtalálóbb a felhőetetés fordítás.


Nekünk nem ismereten fogalom a természet rendjébe való beavatkozás. Baranyában a jégesők ellen ezüst jolidot lőnek rakétával a felhőkbe és akkor a szőlők, gyümölcsösök megússzák a jégverést. De képes az emberi technika a felhők elkergetésére is. Az oroszok tettek ilyet, hogy a Vörös téren a Győzelem napján verőfényes idő legyen.

Visszatérve Dubajba, kormányprogramok támogatják az esőcsinálást. Kiterjedt meteorológiai megfigyelő hálózat adja a tippeket, repülőgépek és drónok végzik el a felhőetetést.

Kedvencem, a Beechcraft King Air egyik változata a flotta jelenlegi fő repülőgépe. Al Ain repülőterén van az egyik bázisuk, ezen a Dubajtól 100 kilométerre levő nagy reptéren jártam régebben Veres Zoli versenyén.

A King Air szárnyaira mindkét oldalon sófáklyákat szerelnek, majd berepülnek a felhőkbe és kiengedik belőle a különleges sókeveréket. ahogy a képeken látni. Egy bevetésben 48 kilogrammot szórnak ebből szét.


Átlagban naponta legalább egy bevetést végeznek évente, a felhőetetéssel maximum harminc százalékkal növelik az évi esőmennyiséget. A National Center of Meteorology rendszeresen közzétesz olyan videókat, amikor a cloud seeding miatt szakad az eső.

A múlt évben úgy döntöttek, hogy fokozzák az esőcsinálás eszközrendszerét. Új repülőgépeket és drónokat rendeltek, a King Air-ak lassan kiöregednek. Az új repülőgépek a képen.

A drónok pedig már más elven avatkoznak be a felhőbe, angol fejlesztéssel és kísérleti jelleggel elektromos módon generálnak esőt.

Pro és kontra érvek mellett a nemzetközi sajtóban nagy vita zajlik arról, hogy a mostani dubaji árvízre milyen hatással lehetett a felhőetetés. Amúgy sok ország alkalmazza ezt szinte minden földrészen. Remélhetőleg a hatásvizsgálatokban is történik majd előrelépés a dubaji vihar és árvíz nyomán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »