Nosztalgiaképek a Ferihegy Egyes Terminál bezárásáról

70 éve, 1950 május elején nyitották meg a budapesti nemzetközi repülőteret, amit mindenki csak Ferihegynek hív. Az emblematikus két tornyos épület 62 éven át volt utasterminál. Amikor megépült a Kettes Terminál, akkor a régebbi az Egyes Terminál nevet kapta. Majd 8 évvel ezelőtt 2012 május végén bezárták a terminált, erre emlékezünk most néhány nagyképpel.


Az Egyes Terminált fapados terminálnak is becézték, mert a végén innen indultak a diszkont légitársaságok. Az utolsó napon is elég nagy volt a forgalom. Először két olyan fapados társaságot mutatunk, amik azóta eltűntek a süllyesztőben.


Az utolsó napon is a Wizz Air volt a legnagyobb diszkont légitársaság, így nemcsak a magyar gyökerei miatt indult a bezárás előtti utolsó menetrend szerinti járatként a Wizz Airbus A320. Felső képen kedvencünk, a fedélzeti csomag ellenőrző ketrec, amely másnap már a Kettes Terminálon virgonckodott. Az alsó képen komoly mobil eszközzel készítettem videót és képeket, akkor még nem hallottunk a sok kamerás mobil telefonokról. A címkép bal oldala is mobillal készült, de talán jól kifejezi a búcsú pillanatát.


Az utolsó repülőgép kiszolgálása után az Egyes Terminál vezetője, Kovács Judit bezárta a terminált. Arankának elmesélte a bezárás során érzéseit, részletek a Hölgypilóták, Nők a repülésben blogunkon. A szomorú pillanatot képpel is próbáltam ellensúlyozni, mivel Judit a Kettes Terminál háziasszonyaként folytatta munkáját a Budapest Airporton.

Több mint száz videónk a repülőtér életéből


Beszállókapuk, boltok, büfé így nézett ki az utolsó sétánk során.


A nagyon szép épületben az utasforgalmi funkciót ahogy illik, gyertyaszívvel elbúcsúztattuk. Sajnos a gyertyaláng átmenetileg napjainkban a koronavírus járvány alatt is időszerű, bár a héten már elkezdett éledezni szinte nulláról az utasforgalom.


Az épület bejáratánál márványtábla és plakátlányok őrzik a múltat. Az elmúlt 8 évben is sokat jártunk ott, különböző ünnepségeknek és rendezvényeknek adott helyet az egykori terminál. Ezek közül kiemelném a LOT egyik bemutatkozását, ahol a lengyel nemzeti légitársaság magyar sztyuardeszei sétáltak a teraszon is. Itt büszkélkedett a Wizz Air a századik Airbuszával és a Lufthansa is elhozta legmodernebb Airbus A350 repülőgépét, amikor az ötven éves magyarországi működését ünnepelte velünk.


Az est végén a kivilágított épület pompájával és az elmaradhatatlan akkor rólunk készült szelfivel búcsúzunk, bár akkor még azt nem így hívták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »