Skywiew Airshow Groszvald Attila és Kecskeméti István képein

Hétvégén nyított a repülési légi parádé szezon Fertőszentmiklóson, ahol nagy nevek és gazdag helikopter kínálat szórakoztatta a közönséget. Sajnos a szemműtétem után a szeles-poros levegő miatt nem tudtam az eseményen részt venni. Ezért két remek fotógyűjteményből választottam-szerkesztettem ide Nagyképeket.

Hirdetés
MAGYAR ÁSZOK

A repülőnap közönség nagy örömére nem hiányzott senki sem. Besenyei Péter, Imreh Lajos, Tóth Ferenc, Vári Gyula, Veres Zoltán és a Delfin.


Besenyei Péter műrepülő világbajnok a magyar fejlesztésű CORVUS RACER 540 repülőgépével tartotta a bemutatóját. Vajon ki fog-e még repülni a Váralagútból?


Bár Tóth Ferenc sokszoros vitorlázó műrepülő világbajnok tavaly visszavonult a versenyzéstől, a repülőnapokon még szereplést vállal. Tavaly egy podcastunkban beszéltem vele sportolói pályájáról.


Imreh Lajos, Lujó a helikopter zsonglőr. Pár éve Szegeden eltáncolta egyik kűrjét kérésemre a felszállás előtt, amit a repüléssel együtt videóra vehettem.


Vári Gyula új géppel és új festéssel nyitotta a szezont. Maradt a JAK típusnál, csak már JAK 57 repülőgéppel szárnyal. Tavaly Börgöndön még a JAK-52-vel jól megforgatott-pörgetett egy lányt a levegőben. Kincső a HÖLGYPILÓTÁK, Nők a repülésben blogunkon mesélt a leszállás után élményeiről.


Veres Zoltán motoros műrepülő Európa bajnok és sokszoros Guiness rekorder pilóta háton, késben repül a képen éppen.


A magyar lajstromban levő L–29 Delfín az Aero Vodochody vállalat által kifejlesztett és gyártott egykori csehszlovák sugárhajtású kiképző repülőgép „nyergében” a repülőnapon Rohács Tamás ült.

AEROEXPRESSZ Regional és hidroplán

A magyar tulajdonú Aeroexpressz légitársaság két üzletága most szerepelt először együtt ugyanazon közönség előtt.

Az Embraer 120 napjainkban is repül menetrend szerint Budapest és Kolozsvár között. A kétéltű Cessna 206 hidroplánjuk pedig nemcsak a fű felett, hanem a vízről is szépen repül. Remélem, hogy idén a magyar menetrend szerinti hidroplán repülés 100. évfordulóján többet láthatjuk ezt a hidroplán vízről felszállni, mint szárazföldi repülőnapokon.

HELIKOPTEREK


Nagy kínálat volt helikopterekből. Nemcsak repültek, hanem meg lehetett őket simogatni is. A magyar légierő Airbus H145M nevű, többcélú könnyű helikoptere mellett a légi mentők sárga Eurocopter EC135-e és a rendőrség kék MD 500-asa. A sétarepülés helikopter élményét pedig a Fly-Coop Bell 206-osa biztosította.

Red Bull kötelék Prágából és Fly-By kötelék itthonról


Felső képen a The Flying Bull Aerobatic Team négy gépe kötelékben. Az alsó képet a közönség jobb érzékelésére szerkesztettem. Rajta a magyar kötelék, ahol a hidroplán repül két JAK-52 géppel. Utóbbiak ketten önálló programot is bemutattak. Végül a sarokban a piros JAK- 18 négyszemélyes old timer, amely szintén műrepült.

Források Groszvald Attila négy albuma és Kecskeméti István képei a 2023 évi fertőszentmiklósi repülőnapról mindegyikük Facebook oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »