SpaceX az újrafelhasználható űreszközök úttörője

A SpaceX, Elon Musk vállalatának tizedik teher űrszállítása sikeres, mostanában rakodják ki a Dragon űrhajót a Nemzetközi Űrállomáson. Nagy képeink bemutatják a Musk által kitalált és alkalmazott űrrepülés egyes fázisait.


Elon Musk a kereskedelmi űrrepülés alapelvének az újrafelhasználhatóságot célozta meg és érte el. A NASA kötött a SpaceX céggel teherszállitásra szerződést a Nemzetközi Űrállomásra, a képen a tizedik fuvar az indulás előtt.


A képen a Falcon9 rakéta és a Dragon teherűrhajó gurul a kilóvőhelyre, ahol egy daru állítja fel. A Falcon neve mögött a 9 a hajtóművek számát jelenti. Úgy tervezték, hogy 8 hajtóművel is repüljön, ez nagyon jól jött az első teherszállításnál, mert az egyik motor meghibásodott.Eddig saját űrkilővő állomást használtak, a tizedik repülésen, talán a jubileum miatt a Kennedy Űrrepülőtérről szálltak fel és kivételesen oda érkezett vissza a saját lábán a Falcon 9.A Dragon 2-3 tonna hasznos terhet szállíthat a Nemzetközi Űrállomásra. Musk újítása, hogy az űrhajósok egy robotkarral „kipecázzák”, a dokkoló egységhez húzzák a teherűrhajót. Így nincs szükség pontos manőverezési képességre. Az űrhajó hazafelé elviszi a tudományos eredményeket, és ejtőernyővel a tengerre száll le.

HirdetésA legnagyobb találmány ebben a rendszerben a drónhajóra való leszállás. Amíg az államok nagy cégei intézték csak az űrrepülést, addig a rakéták fogyóeszközök voltak, az űrhajók megfelelő magasságban és akár többlépcsősen leváltak róluk, a rakéták meg elégtek a légkörben. Musk 15 éve az újrafelhasználhatóságot úgy fogalmazta meg, hogy a rakétát visszahozza a földre, nem is akárhogy, hanem a saját lábán. Az űrből eltalálni egy pontot a visszaszállás során nem akármilyen teljesítmény. Musk a drónhajóval a tengeren kitalálta a mozgó pontot, ami képes korrigálni a rakéta kisebb pontatlanságát, mert együtt mozog vele.Jó a kontraszt a sokemeletes luxus óceánjáró és a kikötőbe vontatott Falcon 9 képén. De ma már a célzás olyan pontos, hogy a mostani küldetésben a Falcon 9 rakétával leszálltak a Kennedy űrkikötő egyik platformjára a szárazföldön.


A hetven méter hosszú rakéták a raktárban újrafelhasználására várnak. Olyat üzemmenet nem lesz soha, mint a repülőgépeknél, hogy leszáll a rakéta, egy kicsit várnak, hogy kihűljön, aztán jön tankertautó konvoj az üzemanyaggal, közben a tetejére rakják az űrhajót, és kezdődhet a visszaszámlálás. Hanem továbbra is benn a gyárban rakják össze a visszahozott anyagból a űrrepülőt és így le tudnak menni az árral. A minél alacsonyabb költségre törekvést a verseny is segíti, mert nemcsak az államok űrhivatalai, hanem a cégek is egyre több kínálatot kapnak a megfizethető fellövésre.


Végül egy kihagyhatatlan kép, két Vasember beszélget. Jobb szélen Elon Musk, akinek a mozgása néha olyan darabos, mintha nem is emberből lenne. Projektjei – az űr mellé a Tesla villanyautó, a csővonat meg a Mars közeli kolonializálása – és azok dinamikus előrehaladása miatt pedig mintha több ember agya lakna a fejében. Mellette az ifjabbik Robert Downey színész világsztár, a Vasember a mozivásznon, a sort pedig kedvenc színésznőm, a filmeken Vasemberné, a szintén világsztár Gwyneth Paltrow zárja.

(Forrás: SpaceX, sok-sok gyönyörű kép még tőlük)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »