Srí Lanka csodái

A legenda szerint az Édenkertből száműzve, Ádám és Éva itt, Srí Lanka szigetén találtak menedéket. Srí Lanka az elefántok, játékos majmok és teák királysága. A szigetország a hamisítatlan tömjén illatával és a világ legcsodálatosabb partszakaszaival csábítja az utazni vágyó közönséget.

Srí Lanka, korábbi nevén Ceylon, könnycsepp alakú sziget, a tea szülőhazája, amely az Indiai Óceánon, a dél-indiai szubkontinensen helyezkedik el. Az összefonódó pálmafákkal övezett trópusi strandok, a vastag növénytakaró, a zavarba ejtően gyönyörű korallzátony és az ősi helyek történelmi érdekességei még a legkritikusabb utazókat is lenyűgözik. Aki egyszer már járt ott, kétség kívül ott hagyott egy darabot a szívéből.

A sziget mindössze egy ötöd részét teszi ki az országnak, azonban annál több figyelmet igényel, mikor az ember Földünk eme részére téved. A legfőbb tengeri útvonalak mellett, Srí Lanka elhelyezkedése más szempontokból is fontos, hiszen magában ötvözi a nyugat-ázsiai és dél-kelet-ázsiai kultúra legérdekesebb jellemzőit. A kereskedelemben fontos szerepet játszó Selyemút egy része is a szigeten halad keresztül, ahol kultúrák, vallások, és ősi kereskedői néphagyományok találkoztak. A Selyemút ezen szakaszán, többek között gyöngyöket, értékes drágaköveket, fahéjat, fűszereket és elefántcsontokat szállítottak. A szigetország a mai napig a világ egyik legfőbb teatermelőjének számít.

„A legpompásabb sziget a világon” – szól az idézet minden idők egyik leghíresebb utazójától, Marco Polotól, aki 1292-ben érte el Srí Lanka partjait. Sok más tengerész, csak úgy, mint Faxian Monk vagy Sindbad számára is felejthetetlen a sziget. A növényvilágban és vulkanikus hegységekben is gazdag Srí Lanka tele van hatalmas történelmi objektumokkal, melyek egytől-egyig a buddhista kultúrához és valláshoz köthetőek. Ezen különlegességek közül is kiemelkedik a három legendás város által formált kulturális háromszög: Kandy, Anuradhapura és Polonnaruwa. Ezek a települések a világörökség részei, hiszen több ősi templom, barlang, palota és erődítmény romjai is megtalálhatóak a sziget ezen részén. Srí Lankán található még a Sinharaja erdő, ahol a Szent-hegy is van. Csúcsa, az Ádám-csúcs, melyről az a legenda járja, hogy ez volt az a hely ahova Ádám lepottyant az Éden kertből és éveken keresztül itt várakozott, hogy felmentsék bűnei alól.

A szigetország klímáját tekintve szintén nem mindennapi. Többféle földrajzi régió megtalálható, a hegyvidéktől a gyönyörű pálmafás partszakaszig, az éghajlat néhány kilométerenként képes változni. Ezzel a változatossággal megszámlálhatatlan lehetőségünk akad az aktív pihenésre: kirándulás, hegymászás, windsurfing, barlangászat és a legendás indiai történelmi utak felfedezése.

Folyók tucatja, tavak, patakok szelik át Srí Lankát, ezzel alkalmassá téve különböző vízi sportokra, csak úgy mint a kenuzásra, raftingra és egyéb folyami sportokra. A barlangászat virágzik a Kelani folyó vízesése alatt, Kitugala városában. Kitugala régiója két monszun periódusról híres és a legerősebb csapadék Srí Lankán itt szokott lehullani. Ez biztosít a folyónak megfelelő mennyiségű vizet, amely lehetővé teszi a fent említett sportok űzését. Ezen a területen forgatták a David Lean által rendezett Híd a Kwai folyón című filmet.

Srí Lanka az állatvilágot illetően is gazdag kínálattal bír. A Mirissa partszakasz a legalkalmasabb hely arra, hogy lenyűgöző méretű, különleges víziállatokat vegyünk szemügyre. Decembertől áprilisig a vándorlási időszak a legmegfelelőbb a bálnalesre, hiszen ekkor az ámbrás cetek és kékbálnák nagyon közel úsznak a parthoz. A vizekben delfinek és számos fajta teknős él.

Gazdag történelmének, büszke kultúrájának, és természeti adottságainak köszönhetően Srí Lanka a világ egyik legizgalmasabb „felfedezetlen földje” a magyar utazók számára. Nemrégiben vált közkedvelt úticéllá az egész világ számára, amiben leginkább az érintetlen természetnek, az ősi templomoknak, a gyarmati erődítményeknek és valószínűleg a világ legkedvesebb embereinek lehet szerepe.

Srí Lanka, a sziget amit fel kell fedeznie mindenkinek, aki kalandra és örömre vágyik!

Translate »