Balatonról menetrend szerint repültem és újra repülhetek Prágába

Visszatér a Czech Airlines a Balatonra. Ezért újraközlöm a három évvel ezelőtti akkori nyitójáraton tett utazásom élményeit.

2014. augusztusában szállt fel a Hévíz-Balaton repülőtérről először a Czech Airlines Prágába heti egy alkalommal repülő menetrend szerinti járata, fedélzetén velem. Riport az első légi útról és a prágai repülőtérről.

Hirdetés

Beszállás előtt a gép mellett a cseh járat kapitányát, Peter Galovicot kérdeztem a várható visszaútról. A turbóhajtóműves ATR 72 szolidan emelkedik, kezdte, mintegy negyed óra alatt éri majd el a 6600 méter repülési szintet és az út végén hasonlóan ereszkedik majd le a prágai repülőtérre. A kapitány 500 kilométer/óra körüli sebességet tervez.

Balatonról menetrend szerint
Galovic kapitány és Benkő Attila, a Hévíz-Balaton repülőtér igazgatója

A repülési idő attól is függ, magyarázta, hogy mennyire kell kerülgetni a zivatar felhő tömböket, amiből Prága körül jeleztek egy komolyabbat. De legalább kizökkenünk a robotpilóta rutinjából, mosolygott, és vezethetjük a gépet.

A kapitánnyal való beszélgetést követően még kihasználtam a mellényes státuszomat, és megsimogattam a hatágú propeller egyikének végét. Micsoda hatalmas és erős karmok markolnak majd bele a levegőbe.

Balatonról menetrend szerint

Majd a mellényt leadtam, visszamentem egyszerű utasnak. Kis szépséghiba, hogy a nyitójárat előtt vasárnap még nem tudtam online becsekkolni. A Czech Airlines weboldala akkor még nem terjesztette ki ezt a lehetőséget a SOB kódú balatoni repülőtérre.

A kisebb ATR 42 gépükkel már repültem Prágába, hasonló volt a felszálláskor a fedélzeten az érzés. A Kis-Balaton felett fordultunk Bécs irányába, amit jobbról kerültünk meg. A két fővárost, távolabb Pozsonyt még enyhe párában láttam, aztán elkezdtek a felhők muzsikálni.

Balatonról menetrend szerint
Fotók: Repülni JÓ

Lágy fordulókkal csipkedtük őket, majd süllyedéskor egy több kilométer magas hatalmas fekete gránittömb felhőt kerültünk körbe, apróbb rázkódásokkal éreztette velünk erejét. Mikor alácsúszva landoltunk, már szemerkélt az eső, nyolcvan percig repültünk a Balatonról Prágába.

A gép külső állóhelyen parkol, onnan busz viszi az utasokat a nemrég a legendás első cseh köztársasági elnök, Václav Havel nevére keresztelt repülőtér kettes termináljára. Szerencsére már a buszon ültem, amikor özönvízszerűen kinyíltak a dézsák. Két óra múlva Budapestre repültem ugyanazzal a géppel, csak más személyzettel.

2017. április 22 – október 21. között hetente egyszer szombatonként repül a járat egy ATR72 típusú géppel, ami reggel 6:45-kor indul Prágából és 8.05-kor érkezik a Hévíz – Balaton repülőtérre. Innen pedig 20.45 órakor indul vissza és 22:05-kor száll le a prágai Václav Havel repülőtéren. Oda-vissza taxokkal együtt a jegy 30.700 Forint, mely tartalmaz egy 23 kg-os feladott poggyászt. A hévízi járat kombinálható lesz a budapestivel, így rövidebb prágai tartózkodásra is lehetőség nyílik.

A légitársaság hazai képviseletét az AVIAREPS KFT látja el, elérhetősége: CSA.Hungary@aviareps.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »