EAGLE ASE4 túragép szűzrepülése

A héten levegőbe emelkedett az érsekújvári székhelyű EAGLE Aircraft négy üléses új repülőgépe a csehországi Prerov repülőterén.

A képen balról Julius Jóba a repülőgép fejlesztő cégének vezetője, jobbról pedig Max Pinucci az új gép dizájnere látható munka közben egy nagyobb változattal, erről később.


EAGLE ASE4 RG GA négyüléses, visszahúzható futóművel rendelkező General Aviation kategóriába tartozó repülőgép. Rendkívül erős fém repülőgépvázzal és kiváló aerodinamikával rendelkezik. Az erőműve egy 6 hengeres UL POWER 520i 180 LE motor, 3 pengéjű MT légcsavarral. A repülőgép általános jellemzői kategóriájában kiemelkedőek: jelentősen magas 250 km/óra utazási sebessége alacsony nagyjából 25 liter óránkénti üzemanyag fogyasztással párosul. A hajtómű akár 95 oktánszámú normál benzinnel vagy 100 LL repülőbenzinnel is működik.

A hangárfotón látszik a kabin elegáns kialakítása és a szárnyas ajtók miatt kényelmes a ki-beszállás még az utasoknak is.

A túragépet bemutatták korábban Európa legnagyobb kisgépes kiállításán, Friedrichshafenben is, sajnos abban az évben éppen nem jártam ott.

Foglalkoztak egy két hajtóműves hatszemélyes változattal, erről Max Pinucci tervképe mellett egy forgatós rajzos változatot is közzétettek, amit a bejegyzés elején beágyazott videó megnézése végén másodikként ajánlanak. Feltétlenül nyissák meg azt is.

Remélem, hogy nemsokára friss hírekkel szolgálhatok erről a túragépről és magyar vonatkozásáról is.

A bejegyzés végén nem állhatom meg, hogy Max Pinucci egy másik dizájnjáról, kedvenc olasz hidroplánomról, az IDINTOS-ról ne mutassak képeket.


Sajnos az IDINTOS megmaradt makett állapotban, ezért már nem kerülhet be a tízes évek három legérdekesebb hidroplán fejlesztése köze. Ezért is örömteli az EAGLE ASE4 túragép szűzrepülése.

Forrás: EAGLE Aircraft és CEO-ja oldalai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »