Indiai menekítő járatok Ferihegyről képtárral

Az orosz-ukrán háború miatt több mint 20 ezer indiai, döntően egyetemisták a lengyel-szlovák-magyar-moldovai-román határon át hagyták el Ukrajnát. Az indiai kormány az említett szomszéd országokkal együttműködve légihidat szervezett az egyetemisták hazaszállítására. A művelet neve Operation Ganga volt, melynek keretében az indiai kormány katonai szállítógépeket küldött és indiai légitársaságok különjáratait finanszírozta.

Először nézzük a galériát, forrása a Twitter. Nem mindegyik kép budapesti, de jól mutatja a Ganga légihíd működését. Érdemes nagyítani a galériát.

Az indiai légierő C-17 Globemaster III katonai szállítógépe is járt Budapesten. A raktér székezhető, több mint 200 utast vehet fel, középen a csomagokkal. Indiában az egyetemi hallgatók katonai bázisra érkeztek vele.

Az indiai légitársaságok egyfolyosós gépeket küldtek Budapestre több alkalommal. Az IndiGo Airbus A321 gépe Isztambulon keresztül érkezett és hazafelé is ott szállt le tankolni. A SpiceJet Boeing 737 MAX üresen képes volt iderepülni Indiából. Hazafelé viszont Kutaisziban szakította meg az útját tankolás miatt.


Menekültek kezelése a budapesti repülőtéren


A Budapest Airport a menekülthelyzet miatt már a harcok kitörésekor felvette a kapcsolatot a Magyarországon működő nagykövetségekkel, az illetékes minisztériumokkal, hatóságokkal és segélyszervezetekkel, annak érdekében, hogy a repülőtérre érkező menekülteket megfelelő módon kezelni tudja. Mivel az Ukrajnából érkező menekültek repülőtéren való tartózkodása, kezelése és elutaztatása speciális szabályokat és eljárásrendet igényel, a Budapest Airport a Repülőtéri Rendőri Igazgatósággal közösen kialakította azokat a folyamatokat, infrastruktúrát és ellátást, amely a menekültek számára kiszámíthatóságot, kényelmet és biztonságot nyújt, és a repülőtér normál utasforgalmát nem zavarja.
A hétfői naptól kezdve a Budapest Airport a repülőtérre szervezett módon és csoportosan érkező menekültek nagy részét az 1. Terminálon kezeli. Az elmúlt 5 nap alatt összesen 21 járattal több, mint négyezer Ukrajnából érkezett menekült utazott el az 1. Terminálról, a nagykövetségekkel közös szervezésben, többek között Indiába, Marokkóba, Ecuadorba és Izraelbe, amelyhez a repülőtér-üzemeltető és a hatóságok is minden támogatást megadtak. A Budapest Airport minden utas számára ételt és italt biztosít a várakozási idő alatt, továbbá szükség esetén, több mint 70 saját önkéntese révén segíti a repülőtéren való tartózkodásukat és gördülékeny ellátásukat.
A nem csoportosan vagy szervezett módon, egyénileg érkező és Budapestről kereskedelmi járatokkal elutazni kívánó menekültek – jellemzően családok, egyének vagy párok – a megszokott módon a 2. Terminálról indulnak, ahol a Budapest Airport önkéntes és terminálinformációs kollégái, valamint a repülőtéri rendőrök nyújtanak számukra támogatást. Sok esetben segítségre van szükségük a repülőjegy-vásárláshoz, egyéb, az utazásukhoz szükséges információk megadásához, valamint bizonyos esetekben a repülőtéri kollégák közreműködése szükséges a segélyszervezetekkel történő kapcsolatfelvételhez, szálláskereséshez, ideiglenes elhelyezéshez vagy speciális ellátáshoz.
A Budapest Airport közleménye 2022 március 4-én

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »