Keletről érkeznek a védőfelszerelések Ferihegyre

Elmúlt napokban három különjárat repült ide Budapestre, kettő Kínából, egy meg Törökországból.


Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László miniszter a raktérben

A Hainan csoporthoz tartozó Suparna légitársaság Boeing 747-es óriásgépe – címképen – teljesítette a legutóbbi charterjáratot háromnapos, a hétvégére is kiterjedő előkészítés után. Helyi idő szerint hétfőn délután szállt fel Sencsenből, ma reggel szállt le Ferihegyen. A teljesen megrakodott repülőgép több mint 3 millió orvosi maszkot, 86 lélegeztetőgépet, 100 ezer védőruhát, 100 ezer pár kesztyűt és 100 ezer koronavírus tesztkészletet hozott Magyarországra.


Az új módi: könyöküdvözlet a parancsnoknak

Az eszközök beszerzését az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízása alapján a Semmelweis Egyetem bonyolította le, gyors leszállításukat a magyar és kínai szervezetek, hatóságok és vállalatok szoros együttműködése tette lehetővé. A létfontosságú termékeket hazai egészségügyi intézmények használhatják fel az orvosok, ápolók védelmére, az ellátásra szoruló betegek kezelésére.

A magyar gyökerű Wizz Air tegnap teljesített egy különjáratot Sanghajból, ahol az Airbus A321neo fedélzetén most nem utasok, hanem maszkok és más egészségügyi felszerelések utaztak.

A nem mindennapos út komoly felkészülést igényelt, hiszen a járatnak odafele Kazahsztán fővárosában Nur-Szultanban, visszafelé pedig az oroszországi Irkutszban és Nur-Szultanban kellett megállni tankolni. A hosszú út sikeres és biztonságos teljesítéséhez összesen 4 pilótára volt szükség. Mind a négyen egészen Sanghajig repültek, majd onnan a csaknem 11 tonna (85 m3) szállítmányt hoztak Budapestre.

Ne unatkozzon a szobafogságban
21 Wizz Air videónk vár Önre

A légitársaság a legújabb és legmodernebb egyik Airbus A321neo repülőgépével teljesítette ezt a különleges missziót, mert a repülőgép hatékonyságának köszönhetően 15%-kal kevesebb üzemanyagot használ fel, mint a régebbi típusok, így azonos mennyiségű üzemanyaggal, kisebb károsanyag kibocsátás mellett nagyobb a hatótávolsága.

A jelenlegi tervek szerint Magyarország kormánya a Wizz Air közreműködésével a közeljövőben további repülőjáratokkal fog a koronavírus megfékezéséhez, illetve a betegek gyógyításához szükséges orvosi segédeszközöket Magyarországra szállítani.

Egy nappal korábban,vasárnap érkezett a Turkish Cargo Airbus A330 teherszállító repülőgépe, ami a török Teknomelt műszaki textilgyárból védőmaszkokhoz szükséges alapanyagot hozott a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

Forrás: MTI, Wizz Air, Budapest Airport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »