Két hidroplán videóm Friedrichshafenből

A két ünnep között volt egy kis időm és végre összeraktam az utolsó videókat is Friedrichshafenből.

Hirdetés

Mind a kettő kis hidroplán vízről és szárazföldről is repülőképes, tehát amphíbia. Mind a kettő LSA, vagyis az egyik fából, a másik kompozitból készült könnyű repülőgép, mind a kettő két személyes és már túl vannak az engedélyeztetési eljáráson. A finn hidroplán tavaly bemutatkozott Amerikában is.

2016-ban ezt írtam róla: A finnugor rokonság és a nagyon eredeti megoldások okán kezdjük a beszámolót az Atol csónaktestű kétéltű hidroplánnal. Zseniális és dzsojsztikra hajazó kormányelhelyezés. A címképen a cég társalapítója, Rekula kapitány látható, aki nemrég ült át a nemzeti légitársaságuknál DC óriásgépből az új Airbus A350 XWB-be. Az Atol törzse, szárnya különlegesen edzett és habkönnyű fa panelből készült, olyan bevonattal, ami kiválóan bírja a korróziót. Nem véletlen, hogy LSA vagyis könnyű sportrepülőgép kategória.

Kicsit mulatságos egy két személyes könnyű hidroplánt repülő bálnának hívni, vagy mégse, talán ez egy jó marketing fogás. Helmut Rind és felesége az elmúlt évtized végén ultrakönnyű hidroplánt keresett Európában, de egyik sem fért bele a német szabályokba. Ezért gondoltak egyet és lakóhelyükön, egy észak német kisvárosban a nagyobbik fiuk bevonásával családi garázscégként megcsinálták a maguk ultrakönnyű kétéltű hidroplánját. Így alakult meg a Flywhale repülőgépgyár, hozzá jó kis fejlesztőcsapatot szedtek össze. Folytatás ebben a cikkemben.

Két hidroplán videóm

A kép kapcsán azért azt kiemelném, hogy az egyébként mezőgazdasági gazdálkodó foglalkozású befektető család azért tudta megépíteni ezt a hidroplánt, mert a második körben a tartományi kormányzat – jobbról a miniszter – a fejlesztési alapjából támogatta a projektet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »