Koronavírus és hidroplán

San Francisco mellett található a Seaplane Adventures családi hidroplán cég. Két jó öreg, de szépen karbantartott DHC-6 Beaver hidroplánnal repülnek csak a vízről. Golden Gate híd, Alcatraz a levegőből, oktatnak, esküvőt, túrákat szerveznek, mint minden családi hidroplán cég az egész világon.

Aaron Singer a tulajdonos a koronavírus miatt tavasszal bevezette a szükséges korlátozásokat. Maszkviselés, távolság tartás, ismeretlenek számára maximum hármas csoportok a 7 személyes hidroplánon. Inkább döcögött, mint a szokásos mederben zajlott volna az üzlet.

Július elején éppen felszállásra készültek, amikor a megyei seriff személyesen letiltotta a cég minden hidroplán repülését. Szavait alkalmanként 1000 dollár büntetés kilátásba helyezésével nyomatékosította.

A legnagyobb forgalmú július és augusztus hónapban a hidroplánok nem repülhettek egy percet se. Eközben a közeli füves reptérről megengedték a szabadidős charter járatokat és a pilótaképzést. Másrészt a megye nem tiltotta be a kirándulóhajók városnézését sem. Ezek igazából egy osztály a hidroplánszolgáltatással.

A letiltás miatt a cég gyakorlatilag tönkre ment. A főpilóta sok százezer dolláros képzési költsége hátra hagyásával, míg a karbantartó és másik három alkalmazott szimplán odébb állt.

A személyzet hiánya miatt a cég elesett egy közcélú üzlettől is, amikor a kaliforniai erdőtüzek megfékezése kapcsán kapott volna szállítási megrendelést.

Szeptembertől már hétvégeken repülhettek, de ennek a tulajdonos csak egy hidroplánnal tudott eleget tenni, amit pilótaként maga vezet.

A Seaplane Adventures a nem egyenlő bánásmód miatt nemrég közel egy millió dolláros kártérítésre beperelte a megyei hatóságokat. A keresetben arra is hivatkozott, hogy a hatóság a letiltást rosszhiszeműen tette, mert így kedvezett azoknak, akik a zaj miatt állandóan feljelentették őket.

2017-ben költözött néhány befolyásosnak tűnő ember a környékre, akiket zavart a repülés. A feljelentők csak azt nem nézték meg a vásárlás előtt, hogy a Seaplane Adventures több mint 70 éves légitársaság. Hidroplánjai alapításuk óta ebből az öbölből szállnak fel és le. Aaron Singer 8 évvel ezelőtt vásárolta meg a patinás hidroplán légitársaságot, amely még a történelem előtti időkben foglalta le a seaplane domainevet.

Eddig a történet. Nyolc évvel ezelőtt írtam a légitársaságról, amikor a cég készíttetett egy szép filmet a Beaver repüléséről a San Frascisco-i öböl felett.

Forrás: Marin Independent Journal és Seaplane Adventures

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »