Marine One, az elnöki helikopter Amerikában

Címképünkön a Marine One, az elnöki helikopter. Obama volt amerikai elnök is követte a hagyományt, Donald Trump, a 45. amerikai elnök mai beiktatása végén ezzel a helikopterrel hagyta el a Capitoliumot.


A lépcsőn az új elnök integet elődjének, aki most az Andrews légibázisra repül, hogy szintén a hagyományoknak megfelelően elbúcsúzzon egykori munkatársaitól.


Az elnöki helikopter intézményét Eisenhower elnök teremtette meg, hogy a Fehér Ház kertjéből a levegőben indulhasson az Andrews légi támaszpontra, vagy Camp Davidbe, az elnöki pihenőházba. Azóta minden utóda így közlekedett.


A képen elől az elnöki helikopter, az elnök meg már utazik tovább az elnöki különgépen, amely egy felspécizett Boeing B747 -200. A repülőgépeket a légierő, a helikoptereket a tengerészet üzemelteti. Ha az elnök is a fedélzeten utazik. Marine One a helikopter és Air Force One a repülőgép hívójele.


Az elnöki helikopterek a Sikorsky gyárban készült VH-3D Sea Kingnek nevezett típus különleges változatai. Ezek az eredetileg tengeralattjáró elhárító helikopterek kétéltűek, hidroplán helikopterek, ami nagyobb biztonságot ad egy esetleges hajtómű leállásnál, hiszen a vízben nem süllyednek el. A fedélzet tárgyalónak lett berendezve, ami szükség esetén bármikor harcálláspont is lehet, hiszen az elnök a hadsereg főparancsnoka.


Minden elnöki helikopter különleges kommunikációs eszközökkel és védelemmel ellátott. A piros kör egy rakéta elhárító rendszer egyik elemét mutatja, amikor staniol csapdák kidobásával hamis célpontot küldenek a levegőbe, ami eltéríti a támadó rakétát. De az elnöki helikopternek egy atomtámadás utáni sugárzást is el kell viselnie.


Az amerikai elnök nagy technikai háttérrel utazik. Őt és kíséretét szállító Boeing Jumbo-t megelőzi a légierő legnagyobb szállítógépe, a Lockheed C-5 Galaxy. Gyomrában elnöki limuzinok biztosan, de szükség esetén az elnöki helikopter is a látogatás helyszínére érkezik.

Hirdetés

Az elnöki helikopterflotta nagyobbik légi járműve a Bell Boeing V22 Osprey, ami egy helirepülőgép. A billenő rotorokkal helikopter üzemmódban száll le és fel, és felszállás után a rotorokat vízszintesbe billenti a szárnyak végén és a légijármű átalakul turbólégcsavaros repülőgéppé. Mindez azért történik, hogy a helikopter sebességét és hatótávolságát jelentősen megnöveljék. igy több mint 500 km/h sebességgel repülhet. Az Osprey is belefér a Galaxy katonai szállítógépbe, ha szükséges, így vihetik őket más kontinensre is.

A másik a haditengerészeti elnöki flotta által használt nagyobb helikopter a vietnami háború óta ismert, elől és hátul is rotoros Boeing CH-47 nehéz szállító helikopter, a Chinook.


Az elnök Donald Trump korábban milliárdos vállalkozóként is hasonlóan saját légi járművekkel közlekedett. Irtunk a Boeing B757 típusú különgépéről, a képen pedig az egyik helikoptere előtt láthatjuk, ami modernebb a Sea Kingeknél. Ennek a következő képnél lehet jelentősége.


Lassan tíz éve napirenden van az elnöki helikopterflotta cseréje, amit Trump elnöknek már nem nagyon lehet halasztania. Az idők során komoly versenyző lett az AugusztaWestland alapokon álló Lockheed Martin VH-71 Kestrel. Donald Trump az előző képen a nevét viselő Auguszta helikopterből sétál a kastélya felé. Lehet, hogy a Kestrel lesz az új Marine One?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »