Korábbi elnöki különgép, amit a Boeing B707 alapján építettek

Ma lezajlott az amerikai elnökválasztás, a következő megválasztott elnök, Donald Trump pedig lecseréli a nyitóképen látható magángépét. A Trump Force One néven is hívott eddigi Boeing B757 típusú magángépéből januártól átül a Boeing B747 Jumbo alapú elnöki különgépbe. Mi most a korábbi elnöki különgép fedélzetéről jelentkezünk, melyet pár éve belülről is megnéztünk Seattle-ben a Repülés Múzeuma szabad területén.

korábbi elnöki különgép

1958-ban három ilyen gépből álló flottát építettek elnöki és kormányzati használatra. Eisenhower, Kennedy, Johnson és Nixon elnök használta őket, amikor ők utaztak rajtuk, akkor a gép hívójele Air Force One volt. Mi ebből az egyik gépet mutatjuk belülről.

korábbi elnöki különgép

A gép közepén a légi ovális irodát helyezték el, egyébként minden a többszörösen biztosított kommunikációról szól, a hozzá való eszközök, felszerelések és munkahelyek a gép első harmadát foglalták el.

Abban az időben, különösen a hatvanas évek elején Kennedy elnöksége alatt a kubai rakétaválság idején kis híján kirobbantották a harmadik világháborút, így az elnök, mint a hadsereg főparancsnoka a levegőben is rajta kellett hogy tartsa az ujját az indító kódokon.

Amúgy a civil szemlélődő számára érdekes, hogy a munkát ott a fellegekben már a hatvanas években a villanyírógép és a fénymásológép segítette.

Nézzünk be a pilótafülkébe, ezt a gépet két pilóta és egy fedélzeti mérnök vezette, a tartalék pilóták hátul ültek. Sajnos nem volt a kiállítás fotóbarát, mert szinte mindent lassan elsárgult plexivel védtek, ami rendesen szórta a fényt.

Az elnöki íróasztal körül ültek a fontosabb emberek, ott volt az első osztály két-két fotellal, majd a munkatársaknak meg a 3-3 ülés dukált. Tudtak filmet vetíteni, két kinyitható kanapé ágy segítette az elnök pihenését.

Hirdetés

A kék fehér dizájn kialakításában nagy szerepe volt Jackie Kennedynek. Amúgy egy másik ilyen típusú gépen szállították vissza Washingtonba Texasban lelőtt férje holttestét, miközben Johnson alelnök azon a gépen a levegőben tette le az elnöki esküt.

Külső ismertetőn a közönség megtudhatta, hogy ez egy különleges az első sugárhajtású utasszállító, a Boeing B707 alapján megépített repülőgép, amely Boeing VC 137B név alatt repült.

A gépet a hadsereg üzemeltette, megfelelő védelemmel is ellátták, fegyvereket viszont nem láttunk rajta. Elől a gépről lemenőben ezzel a képpel búcsúzunk.

Utunk nem jöhetett volna létre az STA Travel Utazási Iroda és az Európai Utazási Biztosító Zrt. szponzorálása nélkül. Köszönet érte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »