Sikertelen géprablás a forradalom előestéjén

Két éve az 1956 forradalom kapcsán irtunk egy azon a nyáron történt belföldi MALÉV gépeltérítésről, amely sikeres volt. Most az ünnep tiszteletére egy akkori sikertelen géprablás kísérletét mutatjuk be.

1956 október 15-én a MALÉV Budapest-Szombathely-Zalaegerszeg menetrend szerinti járatára egy négy fős csoport azzal a céllal szállt fel, hogy a két vidéki város között a Li-2es típusú gépet elfoglalja és azzal nyugatra szöknek.

sikertelen geprablas

Ők nem tudták, hogy a nyári sikeres géprablás miatt nem egy, hanem kettő fegyveres civil ruhás utaskisérő repült velük. Ami mai szemmel elképzelhetetlen, a géprablók vezetője géppisztolyt vitt fel magával a gépre, természetesen a csomagba rejtve.

Másrészt fokozták a felderítést is, mert a csoport ötödik tagját még a felszállás előtt lekapcsolták. A tűzharcban a géppisztolyos géprablót lelőtték, többen, köztük utasok megsebesültek, a LI-2-es visszafordult a szombathelyi repülőtérre.

sikertelen géprablás
Képek: Fortepan

Aki a részletekre kíváncsi, két leírást ajánlunk. Kedvenc oldalunkon, Zsaludek Endre Li-2 gyüjteményében a történet az oldal alján lényegre törőbb és további fotókkal illusztrált, míg egy történész oldalon hosszabb a beszámoló.

A sikeres géprablásról készült filmet a Nemzeti Audiovizuális Archívum jóvoltából levetítjük Önöknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »