Videóajánlóink – légiparádé lesz a Duna felett

Holnap, augusztus 20-án délelőtt 9 és 10 óra között a Lánchíd és a Margit híd közötti Duna szakasz felett rendezik a Szent Isván napi légi parádét három részben. Nemcsak a cikkben, hanem a linkeken is a videóinkat láthatják.

Gripenek kétszer

A 2023. augusztus 20-i, az államalapítás és Államalapító Szent István királyunk ünnepe alkalmából megrendezésre kerülő, a honvédtisztek avatásának tiszteletére végrehajtásra kerülő JAS-39 Gripen kötelék díszelgő repülésével kezdődik a Kossuth tér fölött.

Ezt követően a kötelék visszatér a várakozási légtérbe és felkészül a 9 órakor kezdődő program megkezdésére.

Nemzet szárnyai, a magyar légierő által használt összes géptípussal

Az elején kötelékben alacsony áthúzással és egyéni bemutatók nagyjából 30 percben.

Merev szárnyú repülőgépek a JAS-39 Gripen vadászgép, az Airbus A319 nagy és a Dassault Falcon 7X kisebb szállítógép, valamint a kiképzőgép, a Zlin 242. Jövőre talán már itt is bemutatkozik a jelenleg gyártás alatt álló brazil Embraer C-390 sokcélú katonai szállítógép.

A legnagyobb érdeklődés az új helikopterek iránt lesz. Airbus H145M többcélú könnyű helikopter már teljesen rendszerben áll, míg a nagyobb Airbus H225 helikopterből nemrég érkezett meg a két első példány. Remélem, az utóbbi is repül majd holnap.

A régi forgószárnyasok közül még üzemelnek a felújított Mil Mi-24 harci helikopter és a Mil Mi-17 szállító helikopter. Ne feledkezzünk meg a légi mentőszolgálattól örökölt Mókus kiképző helikopterekről seem.

Magyar lajstromban repülő légitársaságok repülőgépeinek alacsony áthúzása

A várhatóan 20 perc időtartamban előszőr a Wizz Air légitársaság A321neo utasszállítóját láthatják.

Majd következik a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó teherszállító Airbus A330, a jelenlegi legnagyobb magyar repülőgép részben aranyra festve.

Őket követi a nemrég alapított Aeroexpress légitársaság köteléke. A regionális járatokat teljesítő két Embraer 120 utasszállító között-mögött egy Cessna 206 hidroplán, amit kerekes úszótalpjairól könnyű felismerni.

Az egyéni bemutatókat a Lánchíd és Margit híd közötti szakaszon repülik a pilóták, amelyeket a pesti és budai rakpartokról lehet megtekinteni. Egyébként a kötelékek és az alacsony áthúzások a Petőfi híd Margit között nemcsak a Duna partról láthatóak jól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »