Zephir könnyű turbó helikopter mentőernyővel

Olasz helikopter alkatrészeket is gyártó családi cég gondolt egy merészet és épített egy könnyű helikoptert kevésbé gyakorlott pilóták számára is. Ötletüket életre segítette egy európai uniós program is.

Hirdetés

Ravennában a Curti család 80 éve gépiparban tervezéssel és alkatrész gyártással foglalkozik, többek között beszállitója az AugustaWestland helikoptergyárnak is. Megvan a hátterük, a víziójuk meg parádés.

Olyan helikoptert terveztek, amely hosszabb távon megfelel az LSA, vagyis az ultra könnyű sport repülőgép feltételeknek. Közel vannak a 600 kilogrammhoz, az LSA-ban nem lehet ennél nagyobb a felszálló tömeg, hogy könnyített magánpilóta képzésre alkalmas legyen. A neve is telitalálat, ami szellőre, fuvalomra utal.

Zephir könnyű turbó helikopter
A sajtóközpont üvegén át így nézett ki a helikopter csarnok

A felszálló tömeg kicsiségének alapja a 72 kilogrammos szénszálas kompozit váz, ugyanakkor turbina hajtja a két személyes helikoptert. Ha a hajtómű valamiért leállna, akkor a helikopterek forgószárnya nem áll meg, hanem autórotációval leereszkedik a földre. A pilótán sok múlik ilyenkor is, rutin kell a sikerhez.

Ezért a Curti Aerospace a világon egyedülálló módon megduplázta a mentési lehetőséget egy helikopter mentőernyővel, ami a kisgépeknél bevett megoldás. Az ernyő a rotor feletti tárolóban helyezkedik el.

A videón lehet látni, hogy a ballisztikus ernyő vészhelyzet esetén nagyon lelassítja az autó rotációt, a gép finoman ér földet. A Zephir az európai Horizon 2020 program egyik projektje, amelynek célja a tudományos eredmények minél hamarabb termékké formálódjanak Európa versenyképességének megőrzése érdekében.

Zephir könnyű turbó helikopter

A Zephirt az idei Aero Friedrichshafenen láttam és fényképeztem. Először a rotor fölötti elemről azt hittem, hogy olyan lehet, mint a vadászhelikopterek szeme, ha elbújnak a fák közé. Kényelmes benne ülni, igazi olasz formatervezés.

1 hozzászólás a “Zephir könnyű turbó helikopter mentőernyővel” bejegyzéshez

  • 2020-03-23 12:17
    Permalink

    nagyon tetszik főleg ha elfogadható áron lehetne vásárolni

    Válasz erre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »