Airbus A321neoLR hosszútávú repülőgép a világon elsőként a TAP Air Portugal üzemeltetésében

A TAP Air Portugal újra berepülő légitársaság lett. Az Airbus A330neo típus után ő kapta a világ első Airbus A321neoLR, vagyis az óceánátrepülésre is alkalmas egyfolyosós repülőgépét.

A videón látható repülőgép Lisszabonban landolt és a legnagyobb portugál filozófusról és költőről, Agostinho da Silva-ról nevezték el. Érdekesség, hogy ezt a nevet korábban szintén a TAP kötelékébe tartozó másik Airbus, egy A319 repülőgép viselte, amit tavaly kivontak a szolgálatból.

Hirdetés

A repülőgép kifejlesztésében jelentős szerepet játszott a magyar Udvarházy István, – róla írtam egy cikket nemrég az Origóban – aki lízingcégével jelentős számú gépet rendelt. Az A321neo változatáról már megírtam, hogy 50 százalékkal csendesebb és több mint 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt. A típusjel végén az LR – long range – azt jelenti, hogy a repülőgép képes mintegy 7400 kilométeres hatótávolságra. Ezt egy új a sima változathoz képest harmadik üzemanyagtank is szolgálja.

Airbus A321neoLR

A TAP első ilyen gépe 16 biznisz és 152 turista osztályú üléssel rendelkezik, no meg korlátlan és a jegyhez járó WiFivel, szórakoztató rendszerrel. 14 darab ilyen tipusú A321neoLR gépet rendeltek, igy a másik A330neo géppel párban jelentősen tudják bővíteni tengeren túli útvonalaikat.

Airbus A321neoLR

Az A321neoLR első útvonalai Lisszabonból Tel Aviv és Washington D.C. Dulles reptere, illetve júniustól a képen láthatóan Portóból a new yorki Newark reptérre vezet. De az Agostinho da Silva Brazíliába is repül majd, ahol a testvér vállalata, az Azul üzemeltet átszállási lehetőségeket.

Végül ajánlom a nagyobb testvér, az Airbus A330neo gépről készített videómat, illetve két éve a TAP Air Portugal támogatásával Portugáliában készített 14 videót tartalmazó lejátszási listámat is.

Forrás: TAP Air Portugal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »