Airbus hatalmas üzlete Kínában

Macron francia elnök múlt heti kínai látogatására időzítették a szerződések aláírásait.

Tiencsini Airbus gyár bővítése

Jelenleg az Airbusnak négy A320-as család végső összeszerelési helyszíne van világszerte: Hamburgban (Németország), Toulouse-ban (Franciaország), Mobileban (USA) és Tiencsinben (Kína). A kínai gyár 2008-ban kezdte meg működését, és eddig több mint 600 darab A320-as család repülőgépet szerelt össze. 2023 márciusában leszállították a képen látható első A321neo repülőgépet.

Tiencsinben létrehoznak egy második összeszerelő vonalat, így a gyár termelési képessége 2026-ra havi 75 darab Airbus 320 családba tartozó repülőgép kibocsátására növekszik.

160 darab Airbus utasszállító repülőgép vásárlása

A kínai légitársaságok ennyi új Airbust vásárolnak. Többsége egy folyosós lesz, csak 10 darab A350-900 nagy hatótávolságú kétfolyosós gép vásárlására kötöttek szerződést. Ilyenek már üzemelnek Kínában.

2040-ig a kínai légi forgalom az előrejelzések szerint évi 5 százalék felett fog növekedni, a bővülés a világátlag majdnem kétszerese lesz. Ami több mint 8 000 új utas- és teherszállító repülőgép forgalomba állítását jelenti. Ez a mennyiség a következő 20 évben a világ új repülőgép iránti teljes keresletének több mint egy ötöde.

A fenntartható repülési üzemanyagok (SAF) bővítése

Egy éve indult a kínai kereskedelmi repülés területén az Airbus SAF üzemanyag kipróbálása. Március végéig 17 cargo és egy szem kereskedelmi járatot bonyolított le a két partner.

Az új megállapodásban a fenntartható repülési üzemanyagok gyártása, kiszolgáló hálózatának bővítése és nagyobb felhasználása szerepel. Cél az évtized végéig a 10 százalékos részesedés elérése a kereskedelmi forgalomban.

50 helikopter vásárlása

Macron francia elnök kínai látogatása során az Airbus Helicopters 50 darab, a képen látható H160-as helikopterre kötött szerződést Kína egyik legjelentősebb helikopter bérbeadójával és üzemeltetőjével. A H160 típusú helikopter 2015-ös bemutatása óta ez a szerződés a legnagyobb egyedi megrendelés erre a típusra.

Mit tud ez heli? 6 tonna hasznos teher, közel 1000 kilométer hatótávolság nagyjából 250 km/h utazósebességgel. Csendesebb és kényelmesebb repülés, ahol a legnagyobb a 10 üléses belső berendezés. Rengeteg pilótatámogatási funkcióval könnyebb vezetni. Üzemelés szélsőséges helyszínekről, például a sivatagból.

Az Airbus helikoptereket elsősorban az energetikai szektorban használják majd, beleértve az olaj- és gázplatformok, szélerőművek és a munkások tengeri szállítását. Másrészt a helikopterek a sürgősségi-egészségügyi szolgálatok és egyéb önkormányzati közszolgálati feladatok ellátásában kapnak szerepet.

Forrás: Airbus repülőgépgyár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »