An-225 távrepülési rekordja

Még mindig a világ legnagyobb repülőgépe, az ukrán Antonov An-225 9800 kilométeres uton 13 óra alatt repülte át az óceánt. A teherszállitó óriás repülőgép Ukrajnában a Kijev melletti Hosztomelből szállt fel és az Egyesült Államok csendes-óceáni partvidékén, az auklandi nemzetközi repülőtéren landolt.

Hirdetés

Július végén az Antonov vállalat egy másik rekordról számolt be, amit a szállítógéppel állítottak fel. Akkor az egymást követő járatszámok rekordját döntötték meg az Antonov An-225-ös üzemeltetésének történelmében: egymás után 12 fordulattal, 12 darab 160 tonnás hőerőmű-generátort szállított le a gép Chiléből Bolíviába.

An-225 távrepülési rekordja

Az An-225 „Mrija” szállító repülőgépet az 1980-as évek második felében fejlesztették ki a kijevi Antonov tervezőirodában. 640 tonnás maximális felszálló tömegével jelenleg a világ legnehezebb repülőgépe, amely maximálisan 250 tonna hasznos teher szállítására képes. Fizikai méreteit tekintve ugyancsak a legnagyobb repülőgép a világon.

10 éve egyszer járt Budapesten, akkor még nem ukrán szinekben, mi meg lefilmeztük. A MOL-nak szállitott gépeket a Közel-Keletre, ahogy azt interjúalanyunk a videóban elmondta.

Jelenleg egyetlen üzemelő példánya mellett van egy félig elkészitett is, amiről nemrég a CNN képriportot közölt. Itt lehet igazán látni a méreteket.

An-225 távrepülési rekordja

Már van a világ legnagyobb repülőgépe címre egy kihivója, csak az még nem repült.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »