Aranyeső hullott Szibériában, mert az Antonov cargo ajtaja részben kiszakadt felszállás közben

Kiszakadt az Antonov An-12B cargogép hátsó teherajtaja egy része felszállás közben Jakutszk repülőterén Szibériában, aranyrudak hullottak belőle a futópályára és további 26 kilométeren át a kényszerleszállásig.

Aranyeső

A képen látható Antonov An-12B repülőgép egy normál bányajáratot teljesített, egy kanadai többségű arany és gyémántbánya tíz tonna szállítmányát vitte volna Krasznojarkszba. Az aranytömbök 20 kilósak voltak.

Hirdetés

A múlt héten történt balesetben valószínűleg nem rögzíthették megfelelő módon a szállítmányt, az aranytömbök a felszállásnál elindultak hátrafelé és a nagy súly kiszakította a hátsó teherajtó egy részét, hullott az arany a kifutóra. Nyilván emiatt nem tudtak egy iskolakör után leszállni, mert tele volt a pálya aranytömbökkel.

Ezért a személyzet úgy döntött, hogy a 26 kilométerre levő magani reptéren szállnak le, amit sikeresen végrehajtottak. Közben elvesztették a képen látható hátsó ajtó egy darabját.

Aranyeső
Még több kép

Az arany nagy része a futópályára zuhant, azt összeszedték, a vízszintes repülésnél is hullott ki kisebb mennyiség, azt még keresik.

Forrás: Siberian Times és Aviation Safety Network

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »