Candela elektromos hajtású szárnyashajók

Sokat foglalkoztam eddig is a víz alatti szárnyakkal, most új szintre emelték ezt a svédek. Víz alatti szárnyakon repülő kisbuszt terveztek elővárosi közlekedésre Stockholmban, amely 30 utast szállíthat és teljesen elektromos hajtású.

Jók az alapok. Candela gyárban saját márka néven már gyártják kisebb-nagyobb méretű, víz alatti szárnyakkal repülő elektromos hajtású csónakjait. A jelenleg legnagyobb Candela Seven közel 60 km/h sebességre képes, 6 személyre luxus kialakítású lehet.

A Gripenhez használt anyagokból és a vadászgép szoftverekhez hasonló elveken működik. Saját találmány az alsószárnyas hajtás, ami a teljes csónakot kiemeli vízből. A videóban jól láthatóak a különbségek a régi motorcsónakhoz képest.

Nemrég elkezdték a Candela P-30 szárnyas e-vízibusz fejlesztését, amely a stockholmi elővárosi forgalomban váltja majd fel a jelenlegi hagyományos utasszállító hajókat.

Egyfelől a svéd állam és a Candela vállalat közösen finanszírozza ezt a fejlesztést. Az állami szerepvállalás nélkül talán nem vágtak volna bele.

Másfelől a Candela leigazolta a világ egyik legtapasztaltabb tanácsadóját, aki nem látta már a jövőjét az Amerikai Kupa vitorlásverseny nagy hajói siklásának fejlesztésében. A verseny szabályai nem engedik meg, hogy számitógép vezérelje a vitorlások stabilitását.

Itt meg pont ez az alap, hogy a számítógép állítja folyamatosan a hullámok fölé stabilan vízszintesen a fedélzetet. A tengeri betegségre hajlamos utasok is jól járnak.

Néhány adat a vízi szárnyas buszról. 12 méter hosszú, 30 utas fér fel rá. 40-50 km/h az utazósebessége, nagyjából 90 kilométer egy töltéssel a hatótávolsága. Két 60 Kw teljesítményű villanymotor hajtja, 180 Kwh az elektromos tank, a lítium aksi teljesítménye. Üzemeltetése kilométerenként annyiba kerül, mint a sima buszé.

24 videónk az elektromos hajtásról

Szívesen utaznék ilyen hajóval a Balatonon vagy a Dunán is.

Hibrid hajtással lehet majd a méretet ma is növelni és akkor a személyszállító hajók is kizöldülhetnek. De a vitorlások repülése sem különleges ma már. Mitől repül egy vitorlás a Balatonon, megtudható a videómból.

Forrás: Candela Speed Boat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »