Drónok engedély nélkül a repülőtér fölött, mikor lövik le már őket?

Ebben az évben már szinte folyamatosan jönnek a hírek a világból, hogy drónok sértik meg a repülőterek légterét, veszélyeztetve a repülés biztonságát. Én azt nem értem, hogy miért nem védekeznek ellene, ha kell, a legdurvábban.

A héten már a futópálya fölé és az irányító torony közelébe repültek drónok Ferihegyen, két alkalommal több, mint egy fél órára a légi irányítók teljesen felfüggesztették a forgalmat, 21 járat repülését érintette mindez.

Ha végig megyünk a légtérsértés kezelésén, mindig ott van a légtérsértő megsemmisítése, mint végső eszköz. Ha máshol ez jogos, akkor itt miért nem használják ezt?

Ha engedély nélkül bejön egy repülőgép a magyar légtérbe, akkor Alfa riasztással két Gripen is ott terem mellette. Ha elfelejtett rádión bejelentkezni, akkor már a vadászgépek látványa elég lehet. De kikísérik a magyar légtérből, vagy leszállítják, ha kell egy magyar reptérre. Ha a légtérsértő pilóta nem fogadna szót a vadászoknak vagy a Gripenek jelzésének, akkor végső soron úgy lelőnék, mint a pinty.

A repülőtéren és körzetében nagyon veszélyesek a madarak. Felszálláskor a hajtóműre, leszálláskor meg ezen kívül a szélvédőre. A videón a legutóbbi ilyen baleset, ami szerencsére nem követelt emberéletet, de óriási kárt és költséget okozott. Az Airbus a kukoricásból ment a repülőgép temetőbe. De ki ne emlékezne a madarak miatt a Hudsonre kényszer leszállt hős kapitányra?

A madarak ellen a repülőtéren riasztással védekeznek, de végső soron ott a sólyom. Ferihegyen egy járat fogadása kapcsán találkoztunk a solymásszal, karján a vadász madárral. A sólyom a riasztásra engedetlen madarat úgy elkapja, mint a pinty.

Ezek a reptér légterébe tévedt vagy szándékosan odairányított drónok hatalmas károkat okoznak. Az első védekezési mód a légi forgalom szüneteltetése. Nálunk most fél órára, vagy nemrég a Heathrow-n London legnagyobb repterén miattuk több órára leállították a légi forgalmat. A leszálló gépek ott köröztek, a kiadott résidők összetorlódtak, a károkat tovább lehetne sorolni.

A következő védekezési mód a drón feletti irányítás átvétele, amiről irtunk már korábban.

A végső megoldás itt is, mint a nagy légtérben a megsemmisítés. Ez lehet egyszerű lelövés a földről, mint a címképen látható, ha az nem veszélyezteti a repülőtér biztonságát. Láttam sólymokat használó képeket erre, de a forgó rotorok miatt ez az állatra veszélyes. Írtak már sokat a világon a repülőtér biztonsága miatt a vadászdrónok bevetéséről.

A vadászdrón a légtérsértőt hálóval elkaphatja, de láttam olyat is, amikor neki megy vagy egy eszközzel kibillenti és az lezuhan. A végső megoldás itt is az, hogy a támadó drónt a levegőből lelövik, mint a pinty.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »