Emirati űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson

Múlt héten indult el a Nemzetközi Űrállomásra a 61. küldetés, ahol a legénység egyik tagja Hazza Al Mansouri katonai bemutató pilóta az Egyesült Arab Emirségből.

Emirati űrhajós

A veterán orosz parancsnok mellett egy amerikai biológusnő is repült az orosz Szojuz MS-15 űrhajóval, és hat órás utazás után megérkeztek a Nemzetközi Űrállomásra.

A 36 éves emirati űrhajós orosz kiképzése előtt egy F16-os katonai pilóta volt, aki a legjelentősebb helyi ünnepségeken repülhetett légi bemutatót.


Zenés képeslap

Hazza Al Mansouri 8 napot marad az űrben, a Space com szerint egy olyan megállapodás keretében, amit a Roszkozmosz, az Orosz Űrügynökség űrturistákkal szokott kötni. Itt az arab állam fizeti az utazást, amit az űrhajós meg is köszönt már az állomásról a korona hercegnek.

Emirati iskolásoktól előre összegyűjtött kérdések alapján már adott az űrből az állomásról egy videó interjút. Érdekesebb válaszok, úszva alszik a kabinjában, reggel zuhanyozik, nem eszik sokat, mindent videóz, legnagyobb élménye, hogy látta országát az űrből, még talán a pálmafákat is.

Emirati űrhajós

Szintén emirati iskolások által összeállított kísérleteket végez a többek között olyan témákban, hogy a súlytalanság milyen hatással van a vetőmag csírázására, vízi növények növekedésére, az acél oxidációjára. Az Európai Űrügynökség megbízásából pedig folyadék kísérleteket végez a súlytalanságban.

Emirati űrhajós

Al Mansourit kiképezték Fedor, az orosz humanoid robottal való együttműködésre is, de pechjére a robotot javításra szeptember elején hazaküldték az állomásról.

Jelenleg 9-en dolgoznak az állomáson, köztük a két NASA űrhajósnő. A bal felső sarokban látható Christina Koch több mint egy évet fog ott dolgozni, ebből már letelt a fele.

Emirati űrhajós

Al Mansouri űrhajós a héten repül majd haza a Szojuz űrhajóval. A amerikai magyar Simonyi Károly kétszer volt így a Nemzetközi Űrállomáson, amiről nekünk Magyarországon a következőket mesélte:

Források: NASA, Roscosmos és UAE kormányzati portál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »