Graf Zeppelin óriás léghajó egykoron Magyarország egén

A héten volt 92 éve, hogy magáról a feltaláló gyárosról elnevezett Graf Zeppelin léghajó egy napra Budapestre látogatott.

A léghajó egy bő napot töltött nálunk. Friedrichshafenből éjszaka repült a Weiss Manfréd gyár csepeli légikikötőjébe. Onnan egy hat órás magyarországi körrepülés következett, az időjárás miatt főként Kelet- Magyarországon. Este pedig visszarepült a bázisára.

Az LZ-127 léghajó 1928-ban az óceán átrepülésére épült, menetrend szerinti utakat repült Amerikába. 100 kilométert kicsit meghaladó óránkénti átlagsebessége miatt egy ilyen út több napig tartott. A 236 méter hosszú és 33 méter magas léghajó gondolájában csak 20 utast szállított luxus körülmények között. 36 fős személyzetének jelentős része a repülő szálloda feladatait látta el.

A magyar út mai szóval egy charter járat volt, amit a Királyi Magyar Autó Club és a Magyar Aero Szövetség közösen szervezett. A költségek nagyobb részét nem utasjegyekből fedezték. Csepelen például 30 ezer fizető néző várta az óriás szivart. A Gellért hegyre is lehetett nézőjegyet váltani. Képeslapok, bélyegek, és egy különleges légiposta bevétele is lehetővé tette az utat. A körjárat során a városok felett ejtőernyővel dobták ki a légipostát.

A repülés három szakaszán a rövid utak miatt alkalmanként harmincan, összesen közel százan, főleg notabilitások és újságírók utaztak. A körjáraton Bethlen István miniszterelnök és Gömbös Gyula honvédelmi miniszter volt a legmagasabb rangú. Az ideúton a kormányzó fia, Horthy István, a Magyar Aero Szövetség elnöke mellett Karinthy Frigyes alkalmi újságíró volt a leghíresebb.

Mindenki Fricije a Magyarország lap tudósítója volt. Az író egy hosszabb írását is ajánlom a cikk végén.

Friedrichshafenben a repülőtéren a Zeppelin hangár napjainkban is impozáns. bár csak 100 méternél kisebb léghajók alszanak benne. Két fotómat és egy videómat mutatom az élményről.

Zeppelin NG léghajó repülése Friedrichshafenben

Az óceán átrepülésért folytatott versenyben a léghajók vereséget szenvedtek, és nemcsak a másik Zeppelin óriás, a Hindenburg katasztrófája miatt. Helyüket a Pan American és más légitársaságok hidroplánjai vették át.

Több mint 40 kép az eseményről a Fortepan gyüjteményében, a címképünk is innen való.

Karinthy Frigyes: Jegyzetek a Zeppelin argonautáiról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »