Gripen hírek videókkal

A NATO Biztonsági beruházási program, valamint a Modern városok program keretében az elkövetkező időszakban fejlesztik a kecskeméti légibázist, ezért a fel- és leszállópálya a gurulóutakkal május közepétől legalább fél évig nem lesz alkalmas repülőgépek fogadására. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen géppárjai átmenetileg Pápán látják el a fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatot.

A Gripenek egy része nincs itthon, a Baltikumban repül, ahol május elsejétől Észtország, Litvánia és Lettország légterét négy magyar Gripen vadászgép és mintegy százfőnyi személyzet védi. Az Észtország, Litvánia és Lettország légterének biztosításáról szóló NATO-megállapodás értelmében a magyar katonák először 2015-ben látták el ezt a feladatot. A szövetség olyan tagországok légtér védelmének ellenőrzésében vállal szerepet, amelyek nem rendelkeznek vadászrepülőgépekkel. A Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység a litvániai Siauliai repülőtéren augusztus végéig látja el a szolgálatot.

Reméljük, hogy nemcsak a jövő hét végén Budaörsön, hanem augusztus 20-án is láthatjuk a Gripeneket a Duna felett az új helikopterekkel, szállítógépekkel együtt.

Címkép forrása az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »