Harrison Ford most leszálló pályát tévesztett, de remek pilóta

Napok óta Harrison Ford színész világsztár nem egészen szabályos leszállása a téma, most videót is közzétettek róla.

A színész egyébként egy klasszikus bozótrepülő gépével, egy Aviat Husky-val – lesi fotón címképünkön is – tévedésből a gurulóútra szállt le, közben azért elég magasan átrepült az American Airlines Boeing 737 utasszállítója felett, ami utasokkal éppen felszállásra igyekezett.

Hirdetés

A világhírű színész a hatvanas évek óta repül, néhány mozzanat ebből az életéből. Eddig nyolc különböző repülőgépet vett, ebből hármat mutatunk. Az egyik egy old timer DHC-2 Beaver, melyet az amerikai hadsereg a vietnami háborúból selejtezett le, a sárkányán golyónyomokkal, de Ford azokat a festés során eltüntette.

Harrison Ford a Beaver repülőgéppel rengeteg gyereket repültetett azért, hogy megszeressék a repülést és ők legyenek a jövő pilótái. Itt funkciót is vállalt, hiszen Ford a világ legnagyobb pilótatalálkozóját rendező Kísérleti Repülők Szövetsége (EAA) ifjúsági szervezetének, a Fiatal Sasoknak az elnöke. Ezt a funkcióját nem akárkitől, hanem Chuck Yeager-től, a világ első szuperszonikus pilótájától örökölte.

Mostanában a hétköznapi utakra a képen látható Cessna Cititation gépével repül 22 évvel fiatalabb második feleségével.

A Beaveren szerzett gyakorlatát pilótaként a Hat nap hét éjszaka című modern Robinson film főszereplőjeként kamatoztatta, a képen a csinos utasa Ann Hache, még mielőtt a történet szerint kényszer leszálltak volna a lakatlan szigetre.

Másodpilótaként népszerűsített különböző programokat és szinte mindenki megkereste, aki valamilyen géppel világ körüli útján Amerikát is érintette. Az amerikai haditengerészeti kötelék, a Blue Angels vadászgépét ugyanúgy vezette, mint Dornier Do-24ATT kétéltű hidroplánját.

Az Aviátor című film kellékének épült replika, a Sikorsky S-38 légi jacht kormánykereke is volt a kezében, bár nem a videón mutatott svájci tavon repült vele. A bejátszást azért választottam, mert ott látható az úszótalpas Beaver, a hidroplán típusra Fordnak szintén van jogosítása, a Seattle-i Kenmore hidroplán légitársaság úszótalpas Beaverével szokott horgászni járni.

Harrison Ford a képen látható három motoros Ford Trimotor replikát is vezette másodpilótaként, miként DC-3-mat és sok más régi és új típust is. Talán ennek a sokoldalú pilóta rutinnak köszönhette, hogy két éve képes volt egy második világháborús old timer géppel kényszer leszállni.

A színész Kaliforniában szállt fel a géppel, amikor leállt a hajtómű. Gyors helyzetfelismerésének köszönhetően levitorlázott az egyetlen nyitott helyre, egy golfpályára, a gép rommá törött, de a golfozók kisegítették Fordot a pilóta ülésből. Súlyos sérülésekkel kórházba szállították, de felépülése után, mint látszik nem engedte el a botkormányt.

Harisson Ford idén nyáron lesz 75 éves. A pilóta szleng szerint a szerencsefaktor lassan elkopik, talán a mesternek is a jövőben pilóta kísérővel kellene repülnie. A gurulóútra szállás miatt folyik a hatósági vizsgálat, ki tudja, mi lesz a végeredménye.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »