HondaJet sebességi rekordok Amerikában

A múlt héten a HondaJet sebességi rekordok hívták fel magukra a figyelmet Amerikában, a 800 km/h maximális sebességhez közel repültek kétszer is egy-egy útvonalon.

HondaJet

A HondaJet egy érdekes könnyű kompozit sugárhajtású repülőgép, mert a szárnyán a hajtóművek nem lógnak, hanem felül állnak, mint a Beriev Be-200 hidroplánnál. A Berievnél érthető, hogy ne lógjon a hajtómű a vízbe, a HondaJet viszont ezzel a megoldással halkabb és gyorsabb lett.

A repülőgép egy pilótával hat utast is vihet, több mint 13 km magasan is repülhet, a két rekordot is ezen a szinten érte el. Először New Jersey-ből Floridába repültek, 765 km/h volt a leggyorsabb sebességük. Majd még erre is rátettek egy kis lapáttal Boston és Palm Beach között, amikor ezen a magasságon 778 km/h volt a csúcs.

Hirdetés

A HondaJet nem olcsó gép, darabja közel 5 millió dollár, de 15-20 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint az eddigi versenytársak. Meg a Honda mégiscsak egy márka, nemcsak az autóiparban.

HondaJet

Jól jönnek ezek a rekordok, mert nemrég a Cirrus könnyű jetje, a Vision SF50 is megkapta a tanúsítványát. A Vision Jet is fullra szerelve vihet hat utast egy pilótával, viszont sokkal lassabban, mert nem éri el az óránkénti sebessége az 500 kilométert és 9 000 méter alatt repülhet csak. De az ára meg talán a fele lesz a HondaJetének.

(Forrás: HondaJet)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »