Interjú a Szegedi Repülőnapok és Légiparádé főszervezőjével, Báló Tamással

Szeptember 14-16 között, ezen a hétvégén péntektől vasárnapig Szegeden a repülés lesz a főszereplő. Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Szegedi Repülőnapok és Légiparádé-t.

Hirdetés

A fő helyszin a város repülőtere, melyet a Szegedi Közlekedési Vállalat üzemeltet és rendezik a repülőnapot is.. De a légiparádéval egy időben zajlik a II. Hőlégballon Közép-Európa Kupa, igy reggel-este az eget is ellepik majd a hölégballonok. A programot olvasva a szeptemberi magyar repülőnapok közül itt a leggazdagabb a kinálat.

Egy nappal a start előtt a Szegedi Repülőtér vezetőjét, Báló Tamást kérdeztük a rendezvényről.

A Szegedi Repülőnapok és Légiparádén a gazdag bemutató programból mit emelne ki, mit ajánlana leginkább?

Nehéz egyet kiragadni közülük, mert komoly programmal készültünk. Idén már a harmadik Szegedi Repülőnapok és Légiparádét rendezzük, ahol a neves magyar fellépők közül Besenyei Péter, Imreh Lajos Lujó, Goldtimer Alapítvány rendszeres fellépők Szegeden.

A repülőnap égi színpadán fogja a magyar fejlesztésű új unlimited műrepülőgépét elsőként bemutatni a hazai közönség számára a Genevation Aircraft Kft., Neville Ferreira dél-afrikai pilótával a fedélzetén. Az új magyar repülőgép éppen a múlt héten bizonyította, hogy a világ élvonalába tartozik, hiszen az unlimited motoros műrepülő Európa bajnokságon 1994 után újra bronzérmet szerző magyar csapat legjobb eredményt elérő pilótája, Daniel Genevey ezzel a képen látható repülőgéppel repült. A bemutatót tartó Neville Ferreira pedig itt szerzett EB 6. helyezést a freestyle kategóriában a GENPRO-val. További érdekessége, hogy a repülőgép Szegeden repült először, így egy picit a magunkénak is érezzük.

Baltic Bees köteléket Ausztriában videóztuk legutóbb

Több külföldi fellépőnk is lesz, közülük legtöbben talán a Baltic Bees csapatát várják, akik hat Albatrosszal érkeznek Szeged légterébe. Az Albatroszokon kívül egyenesen a Wiener-Neustadt-ból, a Red Bull Air Race-ről beköszön hozzánk a Red Bull Aerobatics Team cseh köteléke, akik szombaton és vasárnap is repülnek nálunk, illetve Dr. Martin Gräf német nemzeti műrepülő bajnok többször is repül a szegedi közönség előtt a hétvége folyamán.

A sokféle légi bemutató mellett a közönség a kisgépes repülést is kipróbálhatja, nagy élmény egy sétarepülés a város felett. Mikor, milyen gépek vesznek ebben részt, hol lehet jegyet venni rá?

Interjú a Szegedi Repülőnapok és Légiparádé

Sétarepülő jegyet a helyszínen vehetnek a látogatók. A tavalyi rendezvényhez hasonlóan a Mil Mi-2-es helikopterrel extrém repülésre lehet befizetni. A legnagyobb egymotoros repülőgép, az An 2-es mellett a világon az egyetlen repülőképes Li-2-es utasszállító géppel is lehet sétarepülni, ami szintén igazi kuriózum. A különleges élmények kedvelőinek idén lesz lehetősége kipróbálni a motoros tandem siklóernyőzést és az éjszakai sétarepülést is Szeged felett.

A sugárhajtású rádió távirányítású nagymodellek miért kerültek be a programba és milyen gépek repülnek majd?

Már első perctől célunk volt az, hogy a repülőnapokon minden olyan csapatot be tudjunk mutatni, akik kapcsolódnak a repüléshez, és ezen belül itt élnek velünk a szegedi repülőtér mindennapjaiban. Két éve már láthatta a közönség a modellező csapatokat, akik nagy sikert arattak a repülőnapokra látogatók körében.


Részletes program és egyéb információk

Mint minden repülési ágazatban, a modellezők is komoly technikával dolgoznak, ezért fontosnak éreztem megmutatni ezt is a közönség számára. A típusokat nem lehet mind felsorolni. A merevszárnyúaktól, a helikopterekig, az elektromostól a robbanó motorosokon túl a sugárhajtásúakig és természetesen a ma egyre népszerűbb quadrocopterek is láthatóak lesznek. Biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a számára legkedvesebbet.

Interjú a Szegedi Repülőnapok és Légiparádé

Mit javasolna a látogatók számára, hogy tudnak kijutni a repülőtérre?

Már első évtől külön odafigyeltünk arra, hogy a látogatók a lehető legegyszerűbben kényelmesen eljuthassanak a repülőtérre, ezért a Szegedi Repülőteret is üzemeltető Szegedi Közlekedési Társaság ingyenes közösségi közlekedést biztosított repülőnapi járatokkal. Több útvonalon a város több pontjáról és közvetlenül a bejáratig szállítottuk és szállítjuk idén is az érdeklődőket. Autóval is meg lehet közelíteni a repülőteret, ahol pedig parkolókat jelöltünk ki a területen, csak követni kell a táblákon lévő tájékoztatókat.

Köszönöm az interjút, a Repülni JÓ Instagramon és Facebookon élőben fog a helyszinről jelentkezni mind a három nap. Kövessenek minket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »