Jetlégdeszka és flyboard, avagy Franky Zapata különleges sporteszközei

Franky Zapata adrenalingyáros a flyboard után a jetlégdeszka feltalálója és királya lett.

Pár éve Barcelonában a fotósok között ültem a helyszínen a Festa al Cel-en, ami egy fél délelőttbe sűrített normál repülőnap volt a tengerparton. Akkor láttam és fényképeztem életemben először flyboard-ot, magyarul talán vízsugárhajtású légdeszkának lehetne nevezni, a betétprogramos bemutatót maga a feltaláló Franky Zapata tartotta.

Franky nagy ötlete az volt, hogy a jetski vízáramát elvezette egy csőkígyóval, az embert pedig ráállította egy olyan légdeszkára, ami maga alá tolja a vízáramot és ez hajtja. Lehet vele tekergőzni, kiemelkedni a vízből, fejest ugorva búvárkodni addig, amíg a cső engedi. A vízáram sebességét a deszkán álló szabályozza. Szinte bármit lehet vele tenni, szaltózni, táncolni, csoportos bemutatókat tartani, extrém sportág és szórakozóeszköz vált belőle. Azért ennek is kitermelődtek a művészei.

Hirdetés

Frankyt azonban egy idő után zavarta a sok kötöttség, meg magasabbra is vágyott, ezért a víz helyett átnyergelt kis sugárhajtóművekre, hat darab elég volt belőle. A jetlégdeszka – flyboard air vagy hoverboard – négy sarkán ebből négy emeli a pilótát, kettő meg a szélén tolja a deszkát abba az irányba, ahova a pilóta szeretné. Egy deszka, hat apró sugárhajtómű, üzemanyag a hátizsákban és kormány a kézben, már a deszkán állva így repül szabadon a címképen Franky Zapata.

A jetlégdeszkával való repülés ma még különleges képességeket igényel és motorleállás esetén csak a víz fölött nem lesz a pilótából palacsinta. Franky szerint az eszközben benne van a háromezer méteres csúcsmagasság és a 150 kilométer/óra maximális sebesség, és a hátizsák nagyságától függően a nagyobb repülési idő is. Szerintem kiváló eszköz lehet a helikopter, repülőgép vagy a magaslat helyett siklóernyőzésre, lehetőségében olyan, mint a motoros vitorlázógép.

Nyilván szükség lesz valamilyen mentőszerkezetre alacsony magasságokon, ahol az ejtőernyő nem tud kinyílni, meg egy székben vagy a siklóernyő eszközében ülve kényelmesebb és kevésbé veszélyes lehetne a repülés, amit Franky is említ a jövő irányaként.

A francia csodabogár, Franky korábbi találmánya már kilépett a sporteszköz kategóriából, tűzoltók használták Dubajban.

(Forrás: Franky Zapata Racing)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »