Kék űrruha a Boeingtől a saját Starliner űrhajójába

2018-ban kész lesz a Boeing 7 személyes CST-100 Starliner űrhajója, kék űrruha lesz hozzá, a légi konszern érthetően a saját színeiben varatta-hegesztette és nemes egyszerűséggel Boeing Blue névre keresztelte.

A szkafander űrruha eddig narancssárga színű volt, talán a mentés miatt is, hogy a tengerben jól látható legyen. A Boeing beszélő ruhát készített, ahol a csuklya szerű sisakban beépítették a kommunikációs eszközöket, nyilván tele van a ruha jeladókkal is.

Fontos a súly és a kényelem. Ahogy a kompozitok a repülőgépek saját tömegét jelentősen csökkentik, az új szkafander is negyven százalékkal könnyebb a réginél, mert nincsen benne nehéz sisak és nyakgyűrű. Ez egy űrhajós utazóruha, ami megvédi az űrhajóst, ha elmegy a nyomás és tűzálló. A ruha lélegzik, kellemes a hőmérséklet a belsejében, könnyű a csizma. Kézre áll a kesztyű, mert az irányítás majd úgy történik, mint ahogy mi nyomkodjuk a mobiltelefonunkat.

Hirdetés

Maximum húsz órát használják egyszerre, mert a Starliner akár fél nap alatt odaérhet a Nemzetközi Űrállomásra. Fontos a rövid használat, mert a ruha felnőtt pelenkát is tartalmaz, az űrkabinban még nem terveztek WC-t.

Űrmunkára továbbra is a fehér ruhában mennek majd. A képen Sunnita Williams NASA űrhajósnő, aki két küldetésen több mint ötven órát dolgozott az űrben a szabadban. Ő várhatóan részt vesz az első kereskedelmi jellegű utazásban, amit a Boeing a Starlinerrel 2018 év végére tervez. A NASA több magáncégtől rendelt chartert, a SpaceX is 7 személyes Dragon űrhajóval készül, talán az idei év második felében már tesztelik.

(Forrás: Boeing)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »