Magyar gyártású Messerschmitt vadászgép roncsait emelték ki a Balatonból

A szolnoki RepTár múzeum nemrég időszaki kiállításon bemutatott egy Messerschmitt Me-109 második világháborús német vadászgépet.

Magó Károly zászlós, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár kutatója a videónkban is beszélt a Messzer vadászgépek magyar gyártásáról és a Balatonban az ő kutatásai által felfedezett roncsról.

A vadászgép megmentésének látványos szakasza volt tegnap, amit egy rendezvény kisért Balatonakarattyán.

A MTI híre szerint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő – képen – beszélt arról, hogy jelenlegi tudásunk szerint ez az egyetlen hazai összeszerelésű, magyar gyártmányú motorral rendelkező Messerschmitt Me-109 vadászgép világszerte.

A kiemelt vadászgépet a 21 éves Beregszászi Sándor szakaszvezető vezette, aki az amerikaiakkal vívott légi harcban 1944. július 2-án halt hősi halált a Balaton felett.

35 videónk a magyar repülés történetéből

Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese elmondta, hogy a magyar légierő óriási túlerővel szemben védte a hazát az amerikaiakkal szemben.

Az amerikai haderő ezen a napon indította legnagyobb légitámadását magyarországi célpontok ellen. A 620 négymotoros bombázóból és 300 kísérő vadászgépből álló kötelékével szemben a Magyar Királyi Honvéd Légierő 18 vadászrepülője kísérelte meg felvenni a harcot. A magyar vadászgépekből hármat lőttek le, köztük volt a kiemelt vadászgép is.


Magó Károly zászlós a rendezvényen beszámolt arról, hogy az első merüléseket katonai búvárok a géproncshoz 2020-ban végezték, az első felszínre került roncselemeket 2021-ben mutatták be. A feltárás idén folytatódott. A roncs mintegy öt méter mélyen volt, több eleme elkorrodált, az iszappal fedett elemei maradtak jobb állapotban. Csütörtökön a motor testének a szárnyhoz csatlakozó darabját emelték ki. A szakemberek tovább folytatják a terület átvizsgálását további elemek felkutatásának reményében.

Soós Péter alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumigazgató-helyettese beszélt arról, hogy a restaurálást követően a Me-109 repülőgépet kiállítják a Duna parton a Bálna Honvédelmi Központban várhatóan a jövő évben. A magyar Messer körül a korszak, köztük a Puma relikviáit is megtekintheti majd a közönség.

Források: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala, Magyar Honvédség Youtube csatornája és MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »