Magyarország élenjáró szerepre tör a drón technológiában

A hazai dróniparági kezdeményezések és fejlesztések, a pilóta nélküli légi járművek forgalommenedzsmentje, a drónszabályozás jelenlegi helyzete voltak az immár harmadik alkalommal megrendezett Drónkonferencia és Expó fő témái. A HungaroControl, a Digitális Jólét Program és a Magyarországi Drón Koalíció közös rendezvényén több százan vettek részt a Puskás Arénában. A konferencia előterében hazai gyártók különböző drónokat és szolgáltatásokat mutattak be, a címképen például permetező funkcióval.

A drónfelhasználás jelentős terjedésével fémjelzett új ipari forradalom a magyarországi gazdasági folyamatokat és az innovációt is felpezsdítette. Ezt igazolja, hogy az elmúlt időszakban számos olyan együttműködés jött létre, amely az állami, iparági és tudományos szereplők számára kíván közös platformot biztosítani a pilóta nélküli légi járművekkel kapcsolatos szervezési, fejlesztési és gyártási teendők hatékony ellátására. A szakmai kooperáció elmélyítése mellett fontos azonban megvitatni az év elejétől hatályos jogi szabályozás tapasztalatait is, ezzel ösztönözve a további fejlődést.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitó videó üzenetében kiemelte, hogy

Magyarország legalább regionális, de akár európai szinten is élenjáró szerepre tör a drón technológiai meghonosításában, hasznosításában.. Hozzátette: erős drón ökoszisztémára van szükségünk, mert enélkül nem leszünk képesek kihasználni a pilóta nélküli légi járművekhez társuló magas innovációs tartalmat, rendkívüli társadalmi és gazdasági hozzáadott értéküket. Ezért is hoztuk létre a Magyarországi Drón Koalíciót, amely mintegy 100 tagszervezetének összehangolt munkájával, a drónstratégia elkészítésével hatékonyan serkentheti a hazai drón innovációt. A miniszter beszélt arról, hogy a ZALAZONE és a mellette levő andráshidai repülőtér fejlesztésével hozzák létre a drónipar és technológia hazai kísérleti fellegvárát.

A Digitális Jólét Program szakmai vezetője kiemelte, hogy a dróntechnológia a piacokat és az életünket átalakító digitális technológia, mellyel felismertük, hogy a kormányzatnak foglalkoznia kell. A Magyarországi Drón Koalíció célja így egy virágzó drónipar megteremtése, a magyarországi fejlesztések támogatása és állandó szakmai és együttműködési fórum biztosítása a drónokat fejlesztők, a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők között. Legfontosabb feladata pedig a Magyarországi Drón Stratégia elkészítése. – tette hozzá Gál András Levente.

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója – a képen – köszöntőjében hangsúlyozta: „a magyar légiforgalmi szolgálat stratégiai küldetése, hogy a jövőben rugalmas, felhasználó orientált, de ezzel együtt a repülésbiztonságot és a személyi jogok védelmét is garantáló szolgáltatásokat alakítson ki az ország komplex légi forgalmának menedzsmentjéhez. Ugyanakkor az állami és piaci szereplők közös feladata, hogy növeljék a drónokba, ezáltal a jövőbe vetett bizalmat – mindez a kiemelkedő magyar szaktudásnak köszönhetően könnyen megvalósítható”.

A rendezvényen nemcsak drónokat simogattam, hanem podcastokat készítettem, az elsőt jövő héten publikálom, a korábbiakat itt találják. A konferencia még abból a szempontból is különleges volt, hogy az előadók közül néhányan három földrészről, Szingapúrból, USA-ból és Lengyelországból jelentkeztek be élőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »