Malév egykori kis Tupoljeve Sinsheimben a sugárhajtású óriások között videón

A világon egyedül a német múzeumban látható egymás mellett a világ eddigi két hangsebesség felett repülő sugárhajtású utasszállító gépe. Jó érzés nekünk ezek árnyékában látni a Malév egykori kis Tupoljevét, a Tu-134 gépet. Nekem külön öröm volt, hogy ezzel a típussal repültem utasszállító és sugárhajtású géppel életemben először Budapestről Drezdába.

A Malév gépe egyébként úgy került a múzeumba, hogy azt a forgalomból való kivonása után megvásárolták. 1988 őszén egy közeli reptérre repült, majd szárnyaszegetten közúton hozták ide a múzeumba.

Hirdetés

A gép láttán megrohanták az embert az emlékek. Nem először repültem annak idején életemben, Cessna és Ancsa gépekről már láttam fentről a földet, de az első felszállás egészen más volt. Feldübörögtek a hajtóművek, belenyomott a székbe a nekifutás, alig tudtam a fejemet elfordítani, hogy azért kilássak a kis ablakon. Utazási magasságon rendes ebédet hoztak, megkérdeztem a légiutas kísérőtől, megnézhetném-e a pilótafülkét. Elment előre, majd visszajőve mosolyogva közölte, hogy kövessem, mert a kapitány meghívott a pilóta fülkébe. Leültettek, kedvesen válaszolgattak a kérdéseimre, mutattak néhány műszert, majd a süllyedés megkezdésekor elbúcsúztak tőlem.

A leszállás során az ablak mellől nagyon jól láttam a tájat, puhán értek földet a futók, mit mondjak, megtetszett a kereskedelmi utasrepültetés eleganciája.

E-könyvecskénk az utasrepültetés nagy pillanatairól

Jó volt látni újra a Malév gépet ott Németországban, nemsokára folytatjuk videó beszámolónkat a Concorde-dal és a Tu-144 sugárhajtásuakkal, melyeknek kabinjában igazi hegymászás volt a pilótafülke elérése.

Végül sok jó képet és magyarázatot ajánlok a szolnoki múzeumban található azonos típusú gépről.

Cikkek a túráról:

1. Zenés képeslapok

2. Álomautók videón

1 hozzászólás a “Malév egykori kis Tupoljeve Sinsheimben a sugárhajtású óriások között videón” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »