Mazury Airshow lesz lassacskán Európa legnagyobb hidroplán fesztiválja

Ez a jó hír, a szomorú az, hogy ilyen kevés, összesen hét darab kicsi hidroplánnal is az élre lehet kerülni. A nyári balatoni Red Bull Air Race futam alapján jövőre akár simán nagyobb, hidroplánokat is felvonultató Balaton Airshow-t rendezhetnénk Zamárdiban, ha már Kecskemétet lassan elfelejthetjük.

A hétvégén rendezett lengyel légiparádé alapvetően nem egy hidroplán fesztivál, de a repülési bemutatók a tóparti sétány előtt-felett zajlanak. A hidroplán vendégek pedig a vízre szállnak és hajóként is kikötnek.

Mazury Airshow

Az idén a legnagyobb egy C-130 szállítógép volt a lengyel légierő kötelékéből.

Kedvenceim a csónak testűek, a kis repülőhajók. Végül is szerintem azok az igazi hidroplánok, az úszótalpak inkább nehezítik a repülést. A hidroplánok kétéltűek voltak és a közeli füves reptéren parkoltak, tankoltak.

Mazury Airshow

Az egyik csónaktestű hidroplán a kétszemélyes SeaMax.

Mazury Airshow
Mazury Airshow

A másik kicsit öregebb konstrukció, egy négy személyes Lake La-4-200 Buccaneer. A címkép jobb sarkában is látható kikötve a fövenyen.

Mazury Airshow

Pár éves fejlesztés a német FlyWhale, készítettem róla videót Friedrichshafenben.

Hidroplán pilóták írtak, hogy az Otto Lilienthal repülőiskola hidroplánja is repül majd Gyzicko-ba. Sajnos, nem voltam ott a helyszínen, ez a kép róla meg inkább tavalyinak tűnik.

Mazury Airshow

Áttérve az úszótalpas hidroplánokra, kezdjük ezzel a svéd géppel, amelyet három éve bemutattak Friedrichshafenben.

Mazury Airshow

Az American Sportman hidroplán leszállítása útba esett, mesélte akkor nekünk a képen látható kapitánynő.

Mazury Airshow

Mazury Airshow

Három jó barát a svájciaktól, különböző szép festéssel, amelyek a nyári hétvégi svájci pilóta csobbanások állandó vendégei. A Flaction az egy átfestett Piper PA-18 Super Cub, utaként repültem vele Comóban, itt a videóm róla.

Mazury Airshow
Mazury Airshow
Mazury Airshow

A kék hidroplán szintén egy old timer Piper Super Cub. A piros színű meg ennek a több mint fél évszázados típusnak egy modern változata, már American Champion néven.

Végül egy nagy hiányérzetemet is leírnám. Kivehetett volna egy hétvégi szabadságot Európa egyetlen menetrend szerinti hidroplán járata is Dániában. A képen látható Nordic Seaplanes DHC-6 Twin Ottere az idén már tett látogatást Svédországban, Aarhausból a Mazury tavakra is elrepülhetett volna, akár tele dán vendégekkel és Luke Howard kapitány vezetésével. A hétvégén a lengyeleknél charterezve reggeltől estig tele lett volna utasokkal, akik megtapasztalhatták volna a hidroplán repülés szépségét egy negyedórás-húsz perces tónéző repülésen. Ahogy azt Biscarrosse-ban szervezték így, sajnos lassan 10 éve, videóm róla.

Mazury Airshow

A képek forrása a Mazury Airshow Facebook oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »