Megnyitották a Hold felfedezése című időszaki kiállítást a Természettudományi Múzeumban

A NASA és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatásának és közreműködésének köszönhetően született meg a holdkőzeteket, valamint a holdkutatást bemutató kiállítás, amely 2021. november 3-ától 2021. december 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. budapesti kongresszusához kapcsolódó megnyitón jártunk, szöveges képtárunk most, videónk a jövő héten látható róla. A képtárat Sülecz Aranka készítette, kattintsanak a nagyításra az állóképek miatt és a szebb képekért.

Korábbi űrkongresszus videónk és podcastunk

A kiállítás célja az Apollo küldetések, valamint a jelenkori hazai űrkutatási fejlesztések bemutatása a szélesebb közönség számára.

A kiállítás, valamint a kiállítótér középpontjában az Apollo 17 küldetésen gyűjtött 70215,41-es számú holdkőzet áll, amelyet a NASA kölcsönzött a kiállítás időtartamára. A minta mellett kiállítjuk Neil Armstrong űrruhájának élethű másolatát, kiemelve a ruha egyes részeinek funkcióját.

A NASA kiállítási tárgyaitól balra foglalnak helyet a Magyar Természettudományi Múzeum vitrine, amely „Goodwill Moon Rock”-ként ismert objektumokat tartalmazza. Ezek az Apollo küldetések keretében végrehajtott első, illetve utolsó Holdra szállás során begyűjtött mintákat és Magyarországnak a Holdig eljuttatott zászlait tartalmazó dísztárgyak, melyeket az Egyesült Államok elnöke ajándékozott Magyarország népének.

A NASA kiállítási tárgyaitól jobbra helyezkednek el a Puli Space Technologies Kft. által kölcsönzött tárgyak, a „Puli Rover” valamint a NASA-díjnyertes holdi vízszimatoló szerkezet makettje és a „Téridő Plakett”.

A kiállított tárgyakon kívül két nagy tabló nyújt információkat a Holdról, az Apollo-programról, valamint a Hold- és űr- és bolygókutatás magyar vonatkozásairól.

A Magyar Természettudományi Múzeum a kiállításhoz kapcsolódó programsorozattal is készül. December 31-ig bezárólag az alábbi programokon vehetnek részt az érdeklődők: szabadtéri csillagvizsgálás, tudományos előadások, holdjáró-bemutató.

A kiállítás együttműködő partnerei:
Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége, Puli Space Technologies Kft., Magyar Csillagászati Egyesület, ELTE TTK / MTA Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport, ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzetközi Űrhajós Szövetség (ASE), Nők a Tudományban Egyesület (NaTE)
A program teljes körű anyagi támogatója az Amerikai Egyesült Államok kormánya.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »