Nagy gépek maradtak a régi szolnoki katonai repülőmúzeumban új videónkon

A Légiközlekedési Kulturális Központ látogatásán készítettem ezt a videó etüdöt a Szolnoki katonai repülőtéren. Az egykori katonai repülőmúzeum kisebb gépes anyaga ma a RepTárban látható a városban, ahol délután jártunk.

A napfény és a hó manapság ritka találkozása körülményei között felvett videómon látható gépek között ha balról jobbra egy forditott U alakú sétát teszünk, akkor a következő tipusokat láthatjuk:

1. Liszunov, Li-2 -es Teve, egy szovjet gyártású egyfedelű, kétmotoros szállító repülőgép, az amerikai Douglas DC-3 liszenszben gyártott változata. Katonai és polgári változatai is repültek Magyarországon, sőt jelenleg a világ egyetlen ilyen gépe is itt repül Budaörsön.

2. Iljusin IL-14 szállítógép, szintén voltak ilyenek a Malév-nak is.

Hirdetés

3. Iljusin IL-28 a magyar sugárhajtású bombázó, a cimképen is látható. Az orrban a bombázó tiszt munkahelye, a faroklövész gépágyúi már lefelé mutatnak. Ezzel vége a forditott U betű bal szárának.

4. Iljusin IL-18 négy légcsavaros leánykorában Malév utasszállító, nagymama korában pedig cargo repülőgép, többek között ilyen gépekkel szállítottak naposcsibét Afrikába.

Nagy gépek

5. Tupoljev Tu-134 sugárhajtású utasszállító gép, a Malév első jet típusa. A látogatáson részt vett Magyar János kapitány is, a videón a gép előtt egyedül ő beszél, aki tagja volt annak a személyzetnek, amely a repülőgépet annak utolsó utján a szolnoki reptérre repülte.

6. Antonov An-24 a kis Tupoljev jet mellett és a házikó másik oldalán az Antonov An-26 katonai szállítórepülőgépek, utóbbiak még aktivak a magyar légierőben.

Bővebben a gépekről olvashatnak ezen az oldalon.

A nap folyamán először a szolnoki katonai repülőtér életével ismerkedtünk, itt a videóm róla. A Reptárról pedig ajánlom tavaly ősszel készült videó interjúmat Kovács Ákos igazgatóval.

2 hozzászólás a “Nagy gépek maradtak a régi szolnoki katonai repülőmúzeumban új videónkon” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »