Na végre felszállt az Eviation Alice elektromos hajtású utasszállító

Három éve, a párizsi világpremier óta várjuk, hogy a teljesen elektromos hajtású 11 személyes repülőgép a levegőbe emelkedjen, ami ma megtörtént.

2019-ben a párizsi légiszalonon mutatkozott be ez az elegáns repülőgép tiszta elektromos hajtással. Az elektromos hajtás adta szabadabb lehetőséggel hátul egy nagyobb, a két szárnyvégen pedig kisebb toló légcsavarral. Bővebben a világpremier kapcsán irt cikkemben.

Hajtómű szállítási problémák és egy hangár tűzeset miatt megakadt a fejlesztés. A befektetők lecserélték az alapitó vezetőket mint a repülőgép mint a hajtásrendszer éléről.

Az új vezetők a három hajtóműves elrendezést hagyományos elhelyezésű hátsó hajtóművekre cserélték.

Nagy volt rajtuk a nyomás, mert több neves légitársaságnak eladták a forradalmi jellegű repülőgépet. Egy fél évig tele volt a sajtó az állandó ígérgetéssel, hogy szinte holnap megkezdik a előkészítő nyilvános próbákat.

34 videónk az elektromos és hibrid hajtásrendszerek témában

Majd idén tavasszal volt egy sikeres hajtűmű indítás, egy hete talán egy gyors taxizás a futópályán, ahol már az orrát is megemelték. Majd hirtelen jött ez a sikeres szűzrepülés, ahol 8 percet repültek nagyjából ezer méteren.

Forrás: Eviation Alice

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »