Orosz gyógyturizmus növelése fellendíthetné a vidéki repülőterek forgalmát

Az orosz gyógyturizmus jelentős erősítését fogalmazta meg kormányzati célként Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára tegnap egy konferencián Harkányban.

Az államtitkár az MTI tudósítása szerint a tanácskozáson mondott köszöntőjében kijelentette: Magyarország nemzeti érdeke a magyar-orosz kapcsolatokat jellemző pragmatikus együttműködés megőrzése és fejlesztése „olyan mintaértékű projekteken keresztül, mint a Paks II. és a fővárosi 3-as metró felújítása”.

legi
A hévízi tófürdő csodálatos panorámája a levegőből

A gyógyturizmusra térve kijelentette: a balneológiai, reumatológiai rehabilitációs, fogászati és plasztikai sebészeti beavatkozások mellett a világon egyedülállónak számító Pető-módszer iránt a legnagyobb az orosz érdeklődés. Lepsényi István azt nyilatkozta: szeretnék, hogy a magyarországi gyógyvizek bekerüljenek az orosz társadalombiztosítás által finanszírozott gyógyhelyek közé.

Hirdetés

Az államtitkár reméli, hogy Magyarország évente több százezer orosz gyógyturistát tud majd fogadni. Nagy érdeklődés látszik mindkét fél részéről – összegezte a konferencia eddigi tapasztalatait az MTI-nek. Nyikolaj Livencev, az Orosz Föderáció Kereskedelmi Képviseletének magyarországi vezetője pedig a tanácskozáson az egészségmegőrzést „az állam alapfunkciójának” nevezte.

hajduszoboszlo
Hajdúszoboszló gyógyfürdője, ahol már Aquapark is üzemel

e-könyvünk: egy hétvége a balatoni repülőtéren

A százezres kívánatos orosz gyógyturista nagyságrend szerintünk elképzelhetetlen a két ország közötti légi forgalom jelentős növekedése nélkül.

Ebből bőven juthatna utas a magyar vidéki reptereknek is, hiszen a magyar gyógyvizek egy része a szomszédjukban található.

A Hévíz-Balaton Airportra az idén újraindult a moszkvai menetrendszerinti járat, a repülőteret Hévíz önkormányzatának társasága üzemelteti.

orosz gyógyturizmus
A Wizz Air tavalyi debreceni bázisnyitása

A lassan félmillió évi utast megcélzó Debreceni repülőtér is nyilván nyitott ebben az irányban, a szomszédos Hajdúszoboszló gyógyvizei az orosz gyógyturisták betegségeit is meggyógyithatják.

orosz gyógyturizmus
Turbólégcsavaros utasszállító gép Pécs-Pogány repterén 2012-ben

A konferencia helyszíne, Harkány szomszédságában található Pécs-Pogány repülőtér egyelőre még nem képes fogadni 150-230 személyes repülőgépeket, de az 1500 méteres pálya a győrihez hasonlóan meghosszabbítható lenne a nagyobb repülőgépek számára is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »