Pan American, a világ leghíresebb légitársasága

A netrengetegben találtunk egy filmet a Pan American légitársaság történetéről, ajánljuk mindenki figyelmébe.

Juan Trippe, aki alapította és majd negyven éven át vezette a PanAm-et. Neki köszönhetjük a személyzet elnevezését és tengerészeti stílusú egyenruháját, az óceánjáró hidroplánokat, az első repülő klippereket. Róluk készítettem egy videót korábban.

Juan Trippe felezte a jegyárakat, harcolta ki a turistaosztályt a repülőgépen, az elit utazásából nála érhette el az egyszerű halandó is az óceán átrepülését.

Trippe rendelte meg az első lökhajtásos utasszállítót, a Boeing B707 típust és ő erőltette a B747 gépen a púpot személyzeti szállásból második később ikonikussá vált fedélzetté.


Manhattanből, a PanAm székház tetejéről helikopter szállította az első osztályú utasokat a PanAm futurisztikus termináljára a később Kennedy reptérre.

Végül a PanAm légikisasszonyok, akik a világdivatot diktálták egykoron.

Íme az egyórás történelmi film.

Képek forrása Pan Am Historical Foundation

1 hozzászólás a “Pan American, a világ leghíresebb légitársasága” bejegyzéshez

  • 2020-11-14 09:41
    Permalink

    Indulhatott a fejlesztes, amely nem csak a Pan-Am, de a Boeing szamara is a let-nemlet kerdeset donthette el. Egy ilyen nagysagrendu project balsikere romba donthette volna mindket vallalatot. A 747-es jelzest kapott gep osszeszerelesehez megepult a vilag legnagyobb csarnoka Everettben. A fejlesztesre alig negy ev volt, mivel 1969-re igertek az elso gep leszallitasat a Pan-Am reszere.

    Válasz erre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »