Szibériai erdőtüzeket repülőgépekkel oltják

Több mint egy hónapja égnek az erdők változó nagyságrenddel Szibériában. Összefoglalom, milyen repülőgépeket vetnek be ezek oltására.

A videón az orosz sugárhajtású hidroplán, a Beriev Be-200. A párizsi bemutatójához tettem a videóban vízfelvevő repülést is, amikor közel egy perc alatt 12 tonna vizet képes felszippantani. A videóban a napi teljesítmény is látható egy grafikán, ami nagyon impozáns.

Két ilyen gép dolgozik Szibériában. Talán azért nem több, mert a jet hidroplánnak ukrán hajtóművei vannak, amelyek jelenleg embargó alatt állnak, a francia-orosz szárnyon álló hajtómű pedig csak készül, bővebben a linken.

Szibériai erdőtüzek

Szibériai erdőtüzek

A másik a Mi-8 helikopter, amely víz kosárral olt, ebből is folyamatosan többet vetnek be.

Szibériai erdőtüzek

A tűz nem lankad, ezért a vészhelyzeti minisztérium repülőgépei mellé bevonták az orosz légierő eszközeit is. 10 darab képen látható Iljusin IL-76 szállítógépet vezényeltek a térségbe, amelyek a rakterükben 42 tonna vizet szállíthatnak egyszerre. Dobáskor kinyitják a rámpát, ott ömlik ki a víz. Első pillanatban hatékonyabbnak látszanak, de hátrányuk, hogy szibériai viszonyok között távoli repülőtereken tudnak csak vizet tankolni.

Az Erdészeti Felügyelet pedig Antonov An-26 repülőgépekkel mesterséges esőt gerjeszt. Valamikor az egyik vörös téri parádét is így tették napfényessé, hogy talán ezüstjolidot szórtak a felhőbe. Itt most a belőle lezúduló eső lenne a fontosabb.

A tűzvész még nem érte el a városokat, de a medvéket már megbolondította, többet közülük le kellett lőni, amikor megtámadták a tűzoltókat. A képen még barátságos a medve….

Szibériai erdőtüzek

A nagyobb erők bevetése néhány napja sikert hozott, kezd a tűz visszaszorulni, így valószínűleg nem lesz szükség arra a segítségre, amit Trump amerikai elnök Putyin orosz elnöknek egy telefonbeszélgetésben felajánlott.

Tavaly a kaliforniai erdőtüzek kapcsán készítettem egy videó összeállítást az ellene való légi védekezésről.

Remélem, hogy az államok komolyan veszik a hidroplán légi tűzoltás fejlesztését, mert kétségtelenül az a leghatékonyabb.

Forrás: TASSZ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »