Szomszédolás föld alatt, víz alatt

Eszement ötletnek tűnik, hogy a csúcsforgalom elkerülésére autónkkal beliftezhetünk a föld alá, vagy az atomtengeralattjárók kevéssé ismert világát elektromos hajtású félrobot harci tengeralattjárók hozhatják izgalomba.

Hirdetés

Az ipar fenegyereke, Elon Musk nem nyugszik, az űripari SpaceX, az autóipari Tesla után újabb céggel jelentkezett a pályázatok világában. A Boring Company nemrég elnyerte a Chicago-i O’Hara Nemzetközi repülőtér és a városközpont közötti nagysebességű szállítás lehetőségét, a videó érzékelteti Elon Musk a föld alatti potenciált kihasználó koncepcióját.

Musk szerint az üzlet titka a nagy alagutak helyett a kisebb föld alatti utak és a csigánál gyorsabb robotfúró rendszer, ahol a kitermelt földből ma már téglákat is sütnek. A Vasember a címképen látható módón az autókat szánokra teszi, az alagútrenszerben azok áramlását egy központi rendszer vezényli. Csak a városnézés hiányzik belőle, de a megoldás komoly versenytársa lesz majd a pilóta nélküli elektromos hajtású légitaxiknak, az biztos.

Szomszédolás

Párizsban az Euronaval 2018 kiállításon mutatták be nemrég az új lopakodó tengeralattjáró koncepcióját, amelyet SMX-31 Electricnek neveznek.

Néhány apróság a koncepcióból. Dupla fedelű, a bőr szerű külső lapok biztositják a lopakodó üzemmódót. Üzemeltetéséhez elég 15 ember, nem úgy, mint manapság az atomtengeralattjáróknál, ahol minimum 100 fős a legénység. Nemcsak felderít, rakétákat, torpedókat, robotrepülőgépeket visz, hanem képes anyahajóként deszantosokat is szállítani. 240 méter mélységet még kibír, közel 40 kilométert haladhat óránként, és nagyjából 40 napig elbújhat a világtengerekben egy feltöltéssel.

Szomszédolás

Hiányzik róla a megszokott parancsnoki híd, a vitorla, ami nyilván nem akadályozza a haladását, hátul azért található menekülési kapszula. Amit nem igazán értek, hogy az elekrtomos hajtáshoz honnan vesz majd energiát. Talán elbontja majd a tengervizet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »